Spermacellen zwemmen niet, maar kruipen

KIJK-redactie

08 mei 2012 16:00

Britse wetenschappers hebben nieuw inzicht gekregen in hoe spermacellen zich voortbewegen door het vrouwelijk voortplantingsstelsel. Ze zwemmen niet, maar kruipen en botsen.

Petr Denissenko en collega’s van de universiteiten van Birmingham en Warwick waren nieuwsgierig naar het verschil tussen de enkele spermacellen die een eicel bereiken en de miljoenen die falen. Om dit te onderzoeken, lieten de wetenschappers spermacellen los in buisjes, even breed als een menselijk haar.

Ze kwamen tot de ontdekking dat de cellen, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, niet zwommen door het midden van het buisje, maar kropen langs de wanden. Wanneer ze bij een scherpe bocht kwamen, gingen de cellen rechtdoor, tot ze botsten tegen de overkant. De hoeken van waaruit ze zichzelf lanceerden naar de overkant werden bepaald door de stroperigheid van de vloeistof langs de wanden.

Denissenko: “De eerste keer dat ik het zag, moest ik wel een beetje lachen. Maar spermacellen die wanden van buisjes volgen, is een voorbeeld van een ingewikkeld fysiologisch systeem dat gebruikmaakt van een heel simpel automatisch proces.”

Door te kijken naar hoe spermacellen zich voortbewegen, hopen de wetenschappers in de toekomst een manier te vinden om de succesvolle spermacellen te scheiden van de miljoenen die falen. Dit zou helpen bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën voor onvruchtbare koppels.

Bronnen: PNAS, University of Warwick via EurekaAlert!

Beeld: www.PDImages.com