Spiegelgladde coating weert bacteriën en bloed

KIJK-redactie

15 oktober 2014 09:00

Een nieuw omhulsel voor medische apparaten is zo glad dat hij bloed en bacteriën afstoot. Dat is handig om infecties en bloedpropjes bij patiënten te voorkomen.

Apparaten die in het lichaam worden geïmplanteerd of met bloed in contact komen zijn van levensbelang. Denk bijvoorbeeld aan dialyse-apparatuur bij patiënten met nierproblemen of pacemakers bij hartpatiënten. Zulke apparaten kunnen echter ook infecties veroorzaken wanneer ze niet goed steriel zijn of voor bloedpropjes zorgen omdat bloed in de buisjes blijft plakken. Wetenschappers hebben daarom een coating ontwikkeld die op zulke apparaten kan worden aangebracht. De coating is spiegelglad, waardoor bacteriën en bloed er niet aan kunnen blijven plakken.

Teflonlaag

Het omhulsel bestaat uit een laagje vaste perfluorcarbon (vergelijkbaar met het oppervlak van een teflon-pan) met daar bovenop een vloeibaar laagje van dezelfde stof. Het oppervlak is zo glad dat het bacteriën en bloed afstoot. De wetenschappers testten de laag op verschillende medische oppervlaktes waar hij uitstekend bleek te werken.

Voorheen werden bloedverdunners voorgeschreven om te voorkomen dat er bloedpropjes werden gevormd. Deze medicijnen kunnen echter interne bloedingen en andere complicaties veroorzaken. Met de nieuwe coating is het gebruik van zulke bloedverdunners niet meer nodig. Uit testen met varkens bleek dat er ruim acht uur lang geen bloedpropjes werden gevormd in buisjes die met de coating waren bedekt.

Te glad voor de gekko

Dat de nieuwe bedekking écht superglad is, blijkt uit een test die de wetenschappers uit pure nieuwsgierigheid deden. Ze gebruikten daarvoor een gekko; een dier dat erom bekend staat overal tegen op te kunnen klimmen door zich met duizenden haarachtige structuurtjes in zijn poten aan zo’n beetje ieder oppervlak vast te kleven. De wetenschappers wilden weten of het dier zich aan hun coating kon vasthouden. Het lukte de klimkampioen niet.

Bronnen: Nature Biotechnology, Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering at Harvard via EurekAlert!

Beeld: Harvard’s Wyss Institute