Spijkerbroeken gemaakt uit oceaanafval

KIJK-redactie

11 augustus 2014 16:00

De oceanen zitten vol met plastic troep en deze hoeveelheid stijgt ieder jaar. Er is nu een modieuze oplossing voor dit probleem bedacht.

Een steeds groter wordend probleem is het plastic afval dat in oceanen terecht komt. Dit bedreigt de dieren in zee en zo ook onze voedselproductie. Het bedrijf Bionic Yarn, dat een oplossing voor dit probleem zoekt, zal deze troep gebruiken om spijkerbroeken van te maken. Volgende maand zal het al de spijkerbroekenlijn lanceren voor het bekende merk G-star Raw.

Het ontwerpen van de broeken was nog een hele opgave. De kleding moet natuurlijk niet na één keer dragen uit elkaar vallen. De nu ontworpen spijkerbroeken zullen daarom uit drie lagen bestaan: een materiaal dat de kleding stevig en soepel maakt, een middelste laag dat gerecycled oceaanafval bevat en een toplaag van katoen, wol of nylon om het geheel er mooi uit te laten zien. Het materiaal zal voor 45 procent bestaan uit het rotzooi-gedeelte.

Negen ton aan plastic uit de oceanen zal in de broeken zijn geweven. Dit is een hele kleine fractie van het afval dat nog in de zeeën aanwezig is. Bionic Yarn laat dan ook weten dat het meer om het principe gaat, dan om het probleem echt aan te pakken. Maar het bedrijf vervolgt dat wanneer al onze kleding, beddengoed en meubels uit dit afval worden geproduceerd er misschien wel een verschil kan worden gemaakt.

Bron: Wired

Tekst: Naomi Jansen