Spin kan je van een afstand ‘horen’

Naomi Vreeburg

14 oktober 2016 09:00

spin

Springspinnen zouden een beter gehoor hebben dan deze onderzoekers hadden verwacht.

Bang voor spinnen? Dan hebben we waarschijnlijk vervelend nieuws voor je. In een hoekje van de kamer kruipen als je een spin aan de andere kant ziet lopen en hopen dat het dier je niet opmerkt, is geen goed idee. Springspinnen, waarvan er een hoop in Nederland te vinden zijn, zouden je namelijk op een aantal meter afstand kunnen horen. En dat is verder dan werd aangenomen.

Nu ja, ze horen je niet met hun oren, want die hebben ze niet. De diertjes vangen trillingen op met de haartjes op hun poten. Volgens de studie, onder leiding van Paul Shamble (Harvard Universiteit), kunnen de springspinnen je op deze manier horen op een afstand van 3 meter als je voldoende geluid maakt (ongeveer 65 decibel).

Toeval

Per toeval kwamen de onderzoekers tot hun ontdekking, vertelt Shamble in het persbericht. Samen met collega Gil Menda testte hij een nieuwe techniek uit om te onderzoeken hoe springspinnen visuele informatie verwerken in hun brein. Menda focuste tijdens een van experimenten echter niet op het breingebied waar visuele informatie wordt opgeslagen, maar op een regio dieper in de hersenen.

Op het moment dat Menda weg wilde lopen en zijn stoel naar achteren schoof, merkte de onderzoeker dat de spin neuronen vuurde. Zou het beestje echt reageren op het geluid van de stoel? Hij verplaatste zijn stoel nog een keer en hetzelfde resultaat werd waargenomen. Ook wanneer zijn collega Shamble in zijn handen klapte, vuurde de spin neuronen.

Nog meer spinnen

De heren besloten het beter te onderzoeken en lieten geluiden op verschillende niveaus horen aan de springspinnen in een echovrije kamer. Hieruit bleek dat de dieren je bij een niveau van 65 decibel kunnen horen op een afstand van ruim 3 meter.

Of dit geldt voor andere spinsoorten, zijn de onderzoekers aan het uitzoeken. Ze zijn nu bijvoorbeeld in de weer met de hersenen van oeverspinnen en wolfspinnen. Dapper…

Bronnen: Current Biology, Cell Press via EurekAlert!


Meer Nieuws