Vogels die in de stad leven, zijn intelligenter dan hun soortgenoten van het platteland, zo blijkt uit Canadees onderzoek.
De duiven op de Dam in Amsterdam hebben weinig moeite om aan eten te komen. Maar vogels in andere steden moeten misschien wat creatiever zijn om hun buikje rond te eten op een dag. Hierdoor worden ze wel beter in het oplossen van problemen dan hun plattelandse soortgenoten, zo hebben wetenschappers van de McGill-universiteit in Canada aangetoond.
Obstakels overwinnen
De wetenschappers vingen 53 exemplaren van het barbadosdikbekje in verschillende gebieden op Barbados; in het meest verstedelijkte gedeelte en op het platteland. Deze vogeltjes schotelden ze vervolgens een aantal tests voor om hun probleemoplossend vermogen te testen en te kijken hoe goed ze kunnen leren.
De stadvogels bleken beter te zijn in het overwinnen van obstakels om aan eten te komen. Denk daarbij aan het openen van een laatje of begrijpen aan welke kant ze een doorzichtige kubus in kunnen om bij het eten te komen.
Beter immuunsysteem
De wetenschappers hadden wel verwacht dat de stadsvogels een groter probleemoplossend vermogen zouden hebben. Ze meenden echter ook dat deze vogels in ruil daarvoor een slechter immuunsysteem zouden hebben, volgens het principe you can’t have it all. In werkelijkheid bleken de vogels uit de steden juist een betere afweer te hebben dan de exemplaren van het platteland.
Bronnen: Behavioral Ecology, McGill University via EurekAlert!