Stenen leeuw wist veroveraars niet te stoppen

KIJK-redactie

13 augustus 2011 13:00

Archeologen hebben een enorm beeld gevonden van een leeuw. Het dier is duizenden jaren oud, maar geeft ons nieuwe inzichten in de geschiedenis van het gebied.

Bij opgravingen in Zuid-Turkijë, het middelpunt van het Bijbelse Hettitische rijk, deden archeologen een grote vondst. Ze vonden een leeuw van 1,3 meter hoog en 1,6 meter lang. Naar schatting weegt het beeld twee ton. De sculptuur is zo’n drieduizend jaar oud en maakte waarschijnlijk deel uit van de toegangspoort tot de stad Kunulua. De vondst is gedaan in het kader van het Tayinat Archaeological Project, een internationale onderneming waar meer dan twintig universiteiten bij zijn aangesloten.

Het beeld op transport. (Foto: Lynn Welton)

De vondst geeft een nieuwe kijk op de ontwikkeling en welvaart van het koninkrijk. Het beeld is namelijk buitengewoon rijk gedecoreerd en goed bewaard gebleven. “De leeuw is in een zittende houding gepositioneerd en lijkt te brullen”, zegt archeoloog Timothy Harrison, die de leiding heeft over het project. De leeuw is met een reden bij een poort van de stad geplaatst: “Leeuwen, of sfinxen, werden gebruikt om de grenzen van een gebied aan te geven. Ze symboliseerden de macht van de regerende elite over dat gebied”, zegt Harrison. Helaas heeft het stenen beeld niet kunnen voorkomen dat de stad in 738 voor Christus werd geplunderd door het Assyrische leger.

Het gebied in het uiterste zuiden van Turkije, aan de grens met Syrië, is een rijke bron voor archeologische informatie. Al sinds de jaren dertig van de twintigste eeuw worden er vondsten gedaan die inzicht geven in de vroege geschiedenis van het gebied. De jaren tussen grofweg 1200 en 800 voor Christus in het Middellandse Zeegebied staan vanwege de gebrekkige kennis erover bekend als de ‘Dark Age’. Archeologische vondsten geven steeds meer informatie, maar door het ontbreken van geschreven bronnen uit de periode blijft het een mysterieuze periode uit de geschiedenis.

Bron: University of Toronto via EurekAlert!

Beeld: Jennifer Jackson