Stephen Hawkings stem naar zwart gat gestuurd

Laurien Onderwater

17 juni 2018 10:59

Stephen Hawking Christie's

Stephen Hawking staat vooral bekend om zijn onderzoek naar zwarte gaten (ook al heeft hij heel veel ander werk verricht). Daarom heeft zijn familie bedacht zijn stem naar het dichtstbijzijnde zwarte gat te zenden.

Terwijl Hawkings as afgelopen vrijdag een eervolle plek in Westminster Abbey (tussen de overblijfselen van Isaac Newton en Charles Darwin) heeft gekregen, werd met een ESA-antenne in Spanje zijn stem de ruimte in gezonden richting een zwart gat.

Loting

Op de opname is de stem van de op 14 maart overleden kosmoloog te horen met op de achtergrond een muziekstuk gecomponeerd door Evanghelos Odysseas Papathanassiou – beter bekend als Vangelis. Volgens Hawkings dochter – Lucy – bestaat de boodschap van de Britse natuurkundige uit woorden “van vrede en hoop”.

Verder zei ze dat de opname een “mooi en symbolisch gebaar is dat een verband legt tussen de aanwezigheid van onze vader op deze planeet, zijn wens om de ruimte in te gaan en zijn verkenningen van het universum in gedachten.”

Naast bekenden – waaronder astronaut Tim Peake – mochten er ook duizend gasten die Hawking niet kenden aanwezig zijn bij de ceremonie vrijdag. Uit de 25.000 mensen die zich hiervoor hadden aangemeld, werden duizend mensen door middel van loting gekozen.

Niet voor altijd

De stemopname is gestuurd naar het dichtstbijzijnde zwart gat – 1A 0620-00. Dit gat bevindt zich in een binair systeem op een afstand van zo’n 3300 lichtjaar van de aarde. Toch zal Hawkings stem daar niet voor altijd blijven, want ook zwarte gaten vergaan uiteindelijk. Ze verdampen namelijk na miljarden jaren door het uitzenden van hawkingstraling – vernoemd naar de overleden natuurkundige zelf.

Het is dus zijn ‘eigen straling’ waardoor de stem van de kosmoloog zal verdwijnen in de ruimte. Ergens ook wel weer heel poëtisch.

Bronnen: Live Science, CNN

Beeld: SWNS

Lees ook:

KIJK 6/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!