Storm op mislukte sterren

KIJK-redactie

15 januari 2014 09:00

Dacht je dat het hier wel eens met bakken uit de hemel kon komen? Op mislukte sterren gaat het pas echt tekeer.

Wetenschappers onder leiding van Stanimir Metchev (Western University, Canada) hebben met NASA’s Spitzer-ruimtetelescoop een aantal zogenoemde bruine dwergen in de gaten gehouden. Uit de waarnemingen blijkt dat het weer op zo’n bruine dwerg behoorlijk stormachtig is.

Bruine dwergen worden ook wel mislukte sterren genoemd omdat ze op dezelfde manier ontstaan als gewone sterren, maar onvoldoende massa hebben om aan waterstoffusie te doen. Vandaar de term ‘mislukte ster’.

Bij het waarnemen van 44 van zulke bruine dwergen zag het team van Metchev dat van de helft de helderheid veranderde. Vermoedelijk waren dit wolken die in beeld kwamen en weer verdwenen naarmate de bruine dwerg om zijn as draaide.

De wetenschappers vermoeden dat de wolkengebieden op bruine dwergen de vorm aannemen van stormen, compleet met krachtige winden en bliksem, krachtiger dan op welke planeet dan ook. Bruine dwergen zijn echter te heet voor waterregen. In plaats daarvan zijn zowel de regen als de wolken opgebouwd uit heet zand of gesmolten metalen.

Bronnen: NASADVICE

Beeld: NASA