Met behulp van de wagens van Google’s Street View worden lekkende leidingen opgespoord.
Koolstofdioxide is niet het enige gas waar we ons zorgen over maken. Ook methaan – dat onder andere in koeienscheten zit – is een broeikasgas dat de aarde niet veel goeds doet. Een deel van het methaan dat in de lucht terechtkomt, is afkomstig van lekkende gasleidingen. Helaas is het gas – in tegenstelling tot de winden van koeien – reukloos en onzichtbaar en zijn deze lekken moeilijk op te sporen.
Street View
Maar daar hebben onderzoekers van de Environmental Defense Fund en Colorado State University nu een oplossing voor bedacht in de vorm van, jawel, wagens van Google’s Street View. Deze auto’s rusten ze uit met een speciaal apparaatje dat methaan detecteert.
Met behulp van vier wagens brachten de wetenschappers al een aantal lekken in kaart in de Verenigde Staten. De meeste vonden ze op plekken met oude pijpleidingen. Plaatsen waar leidingen onlangs een update kregen, vertonen 25 keer minder lekken.
Laserstraal
Hoe het apparaatje werkt? Een smalle buis lokt deeltjes uit de atmosfeer naar binnen. Vervolgens schiet een infrarood spectrometer een laserstraal door de buis en meet hoeveel van de straal wordt tegengehouden door methaan. Met behulp van algoritmes zoekt het apparaat vervolgens uit of het gas afkomstig is uit lekkende leidingen of bijvoorbeeld een stortplaats in de buurt. Of koeienscheten.
Bronnen: Environmental Science and Technology, Phys.org, New Atlas