Studie: zwaaien met een vuurwapen maakt je stoer

KIJK-redactie

12 april 2012 09:00

Onschuldige tiener of gevaarlijke crimineel?

Een pistool in je hand zorgt ervoor dat mensen je groter en gespierder inschatten dan wanneer je – bijvoorbeeld – een penseel vasthoudt.

Antropologen van de Universiteit van Californië te Los Angeles vroegen zich af of er waarheid schuilt in de veronderstelling dat een wapen ervoor zorgt dat je ‘stoerder’ overkomt. Kort antwoord: ja, dat is zo. Maar er zit meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken.

De antropologen schakelden de hulp in van ruim zeshonderd testpersonen, die vier foto’s van verschillende mannenhanden te zien kregen. Elke mannenhand hield een ander voorwerp vast: een kitpistool, een accuboormachine, een zaag of een pistool. Vervolgens moesten de proefpersonen op basis van die foto aangeven hoe lang ze de bijbehorende persoon zouden inschatten. Daarna kregen ze zes afbeeldingen te zien van verschillend gespierde mannen en moesten de vrijwilligers aangeven bij welke afbeelding de hand hoorde.

De proefpersonen schatten de pistooldragers het sterkst en grootst in; zo’n 17 procent groter en sterker dan de (volgens hen) minst sterke voorwerp-handcombinatie, die van het kitpistool. Op de tweede plaats kwam de zaag, gevolgd door de accuboormachine. “We gebruikten gereedschap om uit te sluiten dat simpelweg traditionele, mannelijke voorwerpen het effect zouden verklaren”, zegt verantwoordelijk onderzoeker Daniel Fessler.

Mannelijk of vrouwelijk?

Bij een vervolgexperiment met een keukenmes, een waterpistool en een penseel lieten de onderzoekers de proefpersonen eerst aangeven of ze de voorwerpen zouden toeschrijven aan een man, vrouw of een kind. Het keukenmes werd toegeschreven aan vrouwen, maar in de hand van een man zorgde het ervoor dat die man groter en sterker werd ingeschat, net als bij het geweer.

“Dat je weet dat buskruit ervoor zorgt dat kogels met een vernietigende snelheid door de lucht razen, zou geen invloed moeten hebben op hoe sterk en groot je iemand inschat, maar toch is dat zo”, concludeert Fessler.

Bronnen: PLoS ONE, University of California, Los Angeles

Beeld: Christopher Robert Alba/CC-BY-2.0


Meer Nieuws