Supercomputer doet menselijk brein na

André Kesseler

15 januari 2014 14:10

Een Japanse supercomputer heeft geprobeerd om de rekenkracht van een menselijk brein te simuleren. Althans, van een klein stukje ervan.

Onderzoekers van RIKEN (het Japanse instituut voor informatica), het eveneens Japanse Okinawa Institute of Technology (OIST) en het Duitse Forschungszentrum Jülich voerden het experiment uit. Geprobeerd werd om met de K-computer, inmiddels de nummer vier op de ranglijst van ’s werelds snelste computers, de activiteit van menselijke hersenen te simuleren. Niet de totale activiteit, maar wat één procent van de hersenen in één seconde kan doen.

Dat betekent dat de supercomputer het werk moest doen van 1,73 miljard neuronen, die met elkaar verbonden zijn via 10,4 biljoen synapsen (de ‘contactpunten’ in de hersenen). Voor de simulatie werden 82.944 processors en het enorme geheugen van één petabyte (gelijk aan dat van 250.000 gemiddelde pc’s) van de K-computer aangesproken.

K comp

Ondanks die enorme rekenkracht had de supercomputer maar liefst veertig minuten nodig om het werk te doen dat een klein deel van onze hersenen in één seconde kan uitvoeren.

Onderzoeksleider Markus Diesmann zegt daarover: “Als de K-computer in staat is om 1 procent van het netwerk in een menselijk brein na te bootsen, dan weten we dat we voor het simuleren van het hele brein, op het niveau van individuele zenuwcellen en hun synapsen, exa-computers (meer dan een triljoen berekeningen per seconde, red.) nodig hebben.”

Diesmann hoopt dat die computers in het volgende decennium beschikbaar zijn. En dan nog is het maar de vraag of ze de menselijke hersenen straks in alles kunnen evenaren.

Bronnen: RIKENPopular Science

Beeld: RIKEN


Meer Nieuws