Nederlanders hebben een supercomputer gebouwd die net zo klein is als vier pizzadozen.
Je hebt vast weleens een foto gezien van de enorme supercomputers die onder andere de Amerikanen en Chinezen tot hun beschikking hebben. Nederlandse onderzoekers die onlangs een eigen superpc bouwden, stelden zich wat bescheidener op. Hun Little Green Machine II is slechts vier pizzadozen groot.
Little Green Machine II
De uitspraak ‘klein maar krachtig’ is deze supercomputer wel op het lijf geschreven. De Little Green Machine II heeft namelijk de rekenkracht van 10.000 laptops. Dit kregen de onderzoekers voor elkaar door hun supercomputer uit te rusten met vier grafische processors (gpu’s), chips die gamers voorzien van de tofste beelden, in plaats van normale, centrale processors (cpu’s).
Deze gpu’s staan met elkaar in verbinding en kunnen rechtstreeks gegevens naar elkaar sturen. Hierdoor gaat het datatransport heel snel, waardoor de supercomputer 200.000.000.000.0000 berekeningen per seconde kan doen. Oftewel: Little Green Machine II heeft een rekenvermogen van 0,2 petaflops.
Dit is nog een schijntje in vergelijking met de 125 petaflops die Sunway TaihuLight, de krachtigste supercomputer ter wereld, levert. En Japan heeft al aangekondigd een supercomputer te willen maken van 130 petaflops – alles om te laten zien wie de krachtigste heeft…
200.000 euro
Maar de Universiteit van Leiden komt met het rekenvermogen van de Little Green Machine II al een heel eind. De onderzoekers kunnen er vraagstukken in de sterrenkunde mee oplossen, maar wetenschappers in de oceanografie, informatica en kunstmatige intelligentie weten er vast ook hun voordeel mee te doen.
Overigens was het niet goedkoop om de Nederlandse supercomputer in elkaar te knutselen. Het kostte bij elkaar zo’n 200.000 euro. Maar hé, Japan heeft 163 miljoen euro opzij gezet om de krachtigste supercomputer te bouwen. Dus waar hebben we het eigenlijk over?
Bronnen: Tweakers, Volkskrant