Een nieuw materiaal gaat militairen tegen bermbommen en anti-tankmijnen beschermen.
Op zich kun je de inzittenden van een militair voertuig vaak wel tegen de directe gevolgen van een explosie beschermen. Als er een landmijn of een geïmproviseerde bom (‘bermbom’ of IED) onder een voertuig ontploft, kun je er met bepantsering of een speciale V-vormige bodemplaat voor zorgen dat ze niet door metaalscherven worden geraakt. Maar toch overleven veel militairen zo’n aanslag vaak niet. Een nieuw schokabsorberend materiaal van de Universiteit van Maryland moet daar verandering in brengen.
Hersenschade
Het probleem is dat het hele voertuig door de explosie met enorme snelheid de lucht in wordt geramd en die versnelling heeft voornamelijk gevolgen voor de hersenen van de inzittenden. Door de enorme g-krachten, kunnen synapsen, zenuwen en bloedvaten knappen en dus voor forse hersenschade zorgen.
Polyurea
Bij de Universiteit van Maryland is nu een dempend materiaal ontwikkeld dat de klap voor een groot deel kan opvangen. Het bestaat uit een soort buisjes van het elastomeer polyurea, een rubberachtig materiaal. Dit wordt in de bodemplaat van het voertuig verwerkt en kan er volgens de onderzoekers voor zorgen dat de g-krachten op de inzittenden met 80 procent wordt verlaagd.
Voorlopig zijn er alleen kleinschalige experimenten gedaan (zie het filmpje hierboven), maar er staan proeven met grotere modellen op het programma. En als ook die goed verlopen, zien we het dempende materiaal binnenkort niet alleen terug in militaire voertuigen, maar bijvoorbeeld ook in motorhelmen of in autobumpers.
Bronnen: New Atlas, Universiteit van Maryland
Beeld: Universiteit van Maryland / US Army
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!