De race om de supermagneet

KIJK-redactie

20 januari 2019 10:59

supermagneten

Wereldwijd wordt hard aan steeds krachtigere magneten gewerkt. Waarom? Omdat supersterke magneten ons in staat stellen allerlei materialen veel beter te onderzoeken. Maar hoe sterk kan een magneet uiteindelijk worden? En wat is daarvoor nodig?

De krachtigste supergeleidende magneet ter wereld staat sinds december 2017 in het National High Magnetic Field Laboratory (MagLab) in Florida. Het magnetisch veld van dit magneetmonster tikt de 32 tesla aan. (Tesla is niet alleen een automerk, maar ook de eenheid waarin magnetische kracht wordt uitgedrukt.) Met deze superpower zou je zo’n dertig middenklasse-auto’s tegelijk op kunnen tillen.

Op hetzelfde terrein staat al zeker vijftien jaar een nóg krachtiger magneet, eentje van 45 tesla. Alleen bestaat die uit supergeleidende én conventionele materialen, zoals koper, en is hij daarmee geen supergeleidende, maar een hybride magneet. Omdat deze krachtpatser 24/7 een magnetisch veld creëert, noemen we dit type een continue magneet. En in die categorie is deze jongen de sterkste ter wereld.

Nog wel, want dat record zal het MagLab over een jaar of twee moeten delen met het High Field Magnet Laboratory HFML–FELIX in Nijmegen. Tegen die tijd is daar namelijk ook een 45 T-hybride magneet gebruiksklaar. Ondertussen zwoegt het MagLab verder op een magneet van 60 tesla. Is dat wel haalbaar? En zo ja, bij hoeveel tesla ligt de bovengrens?

Dit is het begin van het artikel ‘De race om de supermagneet’ te vinden in KIJK 2/2019. Deze editie ligt vanaf 24 januari tot en met 20 februari in de winkel.

Meer informatie:

Tekst: Marysa van den Berg

Beeld: PL/ANP

Heb jij de KIJK 50 jaar-special al met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad? Zo niet, dan kun je hem nu in onze webshop bestellen!