Surprise! Rif achter Groot Barrièrerif ontdekt

Naomi Vreeburg

01 september 2016 09:00

rif ontdekt

Met behulp van laserpulsen hebben onderzoekers een groot rif ontdekt, gemaakt door algen.

Het Groot Barrièrerif heeft het moeilijk; het gebied heeft het flink aan de stok met het veranderende klimaat. Maar goed nieuws: verstopt achter het Groot Barrièrerif bevindt zich nog een rif, van zo’n 6000 vierkante kilometer. Zo laten Oostenrijkse onderzoekers weten in het journal Coral Reefs.

Groene algen

Al 30 jaar lang gingen de geruchten dat dit rif bestond, maar nu hebben de wetenschappers met behulp van LIDAR meer bewijs gevonden. LIDAR is een radartechniek waarbij gebruik wordt gemaakt van lasers in plaats van radiogolven. De techniek wordt ook vaak gebruikt om verborgen steden of structuren van ondergrondse tempels te onthullen.

Met behulp van de laserpulsen ontdekten de onderzoekers dat zich achter het Groot Barrièrerif donut-vormige bergjes bevinden. Elk met een diameter van 200 tot 300 meter en een dikte van 30 meter. Deze zijn ontstaan door het groene algengeslacht Halimeda, dat kalksteen vormt wanneer het het loodje legt. Verschillende diersoorten kunnen hier vervolgens hun heil tussen vinden.

“Goed nieuws”

Goed nieuws, vindt NIOZ-onderzoeker Furu Mienis, die niet betrokken was bij het onderzoek. “Op dit moment komen we steeds meer te weten over onze oceanen en ieder jaar worden er nieuwe rifsystem ontdekt”, mailt zij. “Deze riffen kunnen worden gevormd door een grote verscheidenheid van soorten en zijn net als tropische riffen van groot belang, denken we.” Ze zouden onder meer plekken van hoge biodiversiteit creëren.

Of dit rif ook gevoelig is voor de opwarming van de aarde – en daarmee de temperatuurstijging van de oceaan – moet nog blijken uit verder onderzoek.

Bronnen: Coral Reefs, IFL Science


Meer Nieuws