Systeem van lasers volgt ruimteschroot

KIJK-redactie

24 juli 2010 13:00

Een Australisch bedrijf heeft een laservolgsysteem ontwikkeld om botsingen tussen brokken puin en ruimtevaartuigen te voorkomen.

De laser is niet de eerste die ruimtetroep volgt vanaf de aarde, maar hij kan wel de kleinste deeltjes waarnemen. En dat is belangrijk, want met een snelheid van 30.000 km per uur kunnen ook deze deeltjes een catastrofale botsing veroorzaken.

De automatische laser volgt en registreert de gevaarlijkste stukken puin zodat ruimtevaartuigen ze kunnen ontwijken. De laser heeft maar 2 seconden nodig om de baan van een deeltje te bepalen en het kleinst gevolgde deeltje had een doorsnede van 5 millimeter, wat ongeveer twee keer de dikte van een vingernagel is.

Onze ruimteavonturen hebben al veel ruimtepuin opgeleverd. Dit varieert van kleine deeltjes zoals verfschilfers tot grote objecten zoals afgedankte satellieten. Die vliegen allemaal minstens 2000 km boven ons hoofd in een baan rond de aarde.

Dit puin kan veel schade aanrichten aan ruimtevoertuigen. Hierdoor is er vraag ontstaan naar systemen die het puin kunnen volgen en registreren. Het bedrijf Electro Optic Systems heeft 4 miljoen Australische dollars (2,7 miljoen euro) ontvangen van de Australische regering voor verdere ontwikkelingen aan de laser. Volgens het bedrijf hebben de eerste potentiële afnemers zich al gemeld.

Craig Smith, directeur van Electro Optics Systems, ziet het meeste in een systeem waarbij de lasers in een netwerk verspreid over de aarde worden geplaatst. “Een netwerk is beter dan een enkel station omdat zeker objecten in een lage baan rond de aarde niet altijd boven je hoofd vliegen als jij dat wilt.”

Bronnen: AFP, via PhysOrg.com