‘T-Rex koerde als een duif’

KIJK-redactie

14 juli 2016 13:00

T-Rex

Nieuw onderzoek toont aan dat het geluid van de T-Rex mogelijk een stuk minder indrukwekkend was dan we ons hadden voorgesteld.

In films als Jurassic Park zetten dinosaurussen geregeld een angstaanjagende brul in, waarvan je haren spontaan overeind gaan staan. Volgens een nieuwe studie communiceerden dinosaurussen echter niet door te brullen, maar maakten ze koerende geluiden, zoals duiven dat doen.

De wetenschappers, die de studie publiceren in het tijdschrift Evolution, kwamen tot deze resultaten door onderzoek te doen naar Archosauria, een groep die bestaat uit vogels, krokodillen en dinosaurussen. “Je zet de dino’s hiermee klem tussen hun afstammelingen en de afstammelingen van hun voorouders”, vertelt paleontoloog en dinosaurusexpert Anne Schulp. “Veel dichter dan dat kan je niet bij uitgestorven dieren komen.”

Gesloten bek

Het team ontdekte dat 52 van de 208 vogels het vocale vermogen hebben om met een gesloten bek te koeren. Hierbij wordt het geluid geproduceerd door de huid in de hals van een vogel, terwijl zijn bek gesloten is. Opvallend is dat alleen dieren met een grotere lichaamslengte, de grootte van een duif of groter, gebruikmaken van deze manier van vocaliseren.

De onderzoekers stelden vast dat het stemgebruik met een gesloten bek ten minste 16 keer in Archosauria is geëvolueerd. Dit suggereert volgens de wetenschappers dat het stemgebruik met de gesloten bek voorkwam in een breed scala van Archosauria-soorten, wat het aannemelijk maakt dat dinosaurussen ook op deze wijze communiceerden.

T-Rex

En zo kan het dus goed zijn dat een imposante dino zoals de T-Rex een duif-achtig geluid maakte. Paleontoloog John de Vos kan dat zich echter maar moeilijk voorstellen. “Er zijn zoveel verschillende dino’s, die waarschijnlijk op verschillende manieren geluid kunnen maken. Niet alle vogels produceren een geluid als een duif en dat zou ik ook zeker niet zeggen van een T-Rex.”

Uit eerder onderzoek bleek nog dat dinosaurussen mogelijk veren hadden. Het lijkt erop dat ze veel gemeen hadden met vogels en dat is volgens Schulp niet verrassend. “Vogels stammen namelijk af van de vleesetende dino’s en het oude beeld dat veel mensen nog hebben van dinosaurussen – dat het slome, grote hagedisachtige monsters waren – mag nu wel eens uitgezwaaid worden”, oordeelt Schulp. “Dino’s waren reuzenvogels.”

Bronnen: Evolution, ScienceAlert, Tech Times


Meer Nieuws