Te koop: jetpack

Laurien Onderwater

24 juli 2018 10:59

jetpack

Jaloers op de vliegkunsten van Tony Stark in Iron Man? Je kunt nu zelf ook een superheld worden met dit pak dat ‘gewoon’ te koop is in Engeland.

Het begon allemaal met een toffe uitvinding van de Brit Richard Browning. Hij bouwde zelf een jetpack en boven een meer haalde hij een snelheid van 51,53 kilometer per uur met het ding. Het nieuws ging viraal en de uitvinder werd beroemd. Nu is Browning een samenwerking aangegaan met het warenhuis Selfridges en wordt zijn jet suit daar verkocht. Hebben? Begin dan maar vast met sparen.

Lees ook: Brit zet nieuw jetpack-record neer

Waterstofperoxide

Al jaren werken verschillende mensen over de hele wereld aan jet suits. De eerste echte jetpacks gebruikten waterstofperoxide als brandstof. Dat reageert nogal heftig op zilver. Dus als je het langs een zilveren katalysator leidt, valt het in een chemische reactie uiteen en daarbij komt superhete stoom vrij van zo’n 700 graden Celsius. Door dat uit twee naar beneden gerichte straalpijpen te laten schieten, kun je een tijdje vliegen.

Het probleem van een echt jetpack is het gewicht. Je kunt namelijk niet al te veel waterstofperoxide meenemen, want dan kom je niet van de grond. En dus blijft zo’n vlucht beperkt tot een minuutje. Browning – een zelfverklaard ingenieur – pakt het iets anders aan; hij gebruikt kleine, op kerosine draaiende straalmotoren.

Een fortuin

De Brit, die in 2017 het bedrijf Gravity Industries oprichtte, maakte het pak met 3D-geprinte onderdelen. Het jetpack weegt 27 kilo en je kunt er tot maximaal 9 minuten mee in de lucht blijven hangen. Browning demonstreerde onlangs het pak voor een enthousiast publiek in Londen:

Hoewel er vijf mini-motoren zijn gemonteerd (twee aan elke arm en één rondom de rug) en er dus kerosine nodig is om te werken, beweert Browning dat het straalmotorpak niet erg heet is om te dragen. “Ik denk dat het publiek meer aan de hitte wordt blootgesteld dan ik als piloot.”

Je kunt het pak overigens alleen kopen als je je ook inschrijft voor een cursus om met het ding te kunnen vliegen. Wel zo handig. O ja, en dan nog de prijs: het Iron Man-suit kost ruim 381.000 euro. Dus om echt op Iron Man te lijken, heb je ook het fortuin van Tony Stark nodig.

Bronnen: New Atlas, CNN

KIJK 8/2018Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!