Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ‘techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: Rocketbook – het geavanceerde aantekenboekje.
Joe! Binnenkort maakt deze Techionista al haar aantekeningen weer oldskool in een papieren boekje. Maar dan wel eentje die connected is met Evernote en Drive én die na een half minuutje in de magnetron weer compleet is schoongeveegd.
Vroeger maakte ik al mijn aantekeningen in een Moleskine. Lekker oldskool met pen en papier. Maar probeer maar eens iets terug te vinden in die stapel volgeschreven boekjes. Niet handig. En dus schrijf ik nowadays alles op in mijn Evernote of Drive: altijd te doorzoeken en benaderbaar via al mijn devices. Wel handig.
Maar er zijn ook wat nadelen: uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat je aantekeningen die je met pen hebt opgeschreven, beter onthoudt dan aantekeningen die je het getypt. Bovendien lijkt er een trend gaande te zijn (niet onderzocht, wél waargenomen door ondergetekende) waarbij vergadervoorzitters ineens eisen dat schermpjes in je tas blijven zitten; om afleiding en stiekem gemail te voorkomen.
En nu is er de oplossing! Ladies and gents: Rocketbook. Dit papieren aantekenboekje is net als je good old moleskine, maar staat via de bijbehorende app in verbinding met de cloud. Daarmee kun je megasnel je vers neergepende aantekeningen uploaden naar de cloud-service die je wil; Evernote bijvoorbeeld, of je Google Drive. Boekje vol? Dan leg je hem 30 seconden in de magnetron. Je schrijft namelijk in Rocketbook met speciale FriXion-pennen van Pilot; die onder warmte uitwisbaar zijn. En nee, die pennen zijn niet duur: voor nog geen 3 euro scoor je ze al.
Hoe werkt het?
Onder aan elke pagina in je Rocketbook vind je 7 icoontjes. In de bijbehorende app (iOS en Android), waartoe je gratis toegang krijgt bij aankoop van een Rocketbook, kun je elk icoontje koppelen aan een voor jou logisch mapje binnen Drive, Dropbox, Evernote of je e-mail.
Easy does it: je schrijft, tekent, kriebelt, wat jij wil in je Rocketbook. Vink vervolgens het icoontje aan die hoort bij je opslagplek (mijn columns wil ik bijvoorbeeld in Drive, mijn vergaderaantekeningen in mijn Evernote-map ‘Vergaderingen’). Open de app, scan je notes en met twee pagina’s tegelijk vliegen je aantekeningen de cloud in. In Evernote en Drive kan de OCR-software (Optical Character Recognition) je handschrift ontcijferen, zodat je gekriebel doorzoekbaar wordt.
Het bestandsformaat is een hoge resolutie jpg, en als je iets wil mailen, maakt Rocketbook er een pdf van.
Kost dat?
Rocketbook heeft zijn funding al dik rond op Indiegogo. De makers hoopten op 20.000 dollar, maar met nog 7 dagen op de teller hebben ze al ruim 430.000 dollar in de pocket (dat is meer dan 2000%!). De early bird-aanbiedingen zijn er dan ook al grotendeels doorheen, maar je kunt al een Rocketbook en 3 FriXion-pennen scoren voor 35 dollar. Hou wel rekening met 20 dollar aan internationale shipping-kosten. In juli verwachten de makers dat je magische notebook op je mat valt.
Hebben? Backen doe je hier!
Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media?Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!