Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ‘techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: schermen die zich aanpassen aan jouw oogsterkte.
Als ondergetekende ‘s ochtends wakker wordt, begint de dag wazig. Mijn ogen staan zwaar in het rood, in de min, op achterstand. Maar de dag begint ook met een rondje langs de nieuws-, tech- en sinds kort ook de VIVA-forumvelden. Te lui om al te prutsen met lenzen, gebeurt dat met het schermpje van mijn mobiel op ongeveer 2 centimeter voor mijn neus. Dat swipet niet heel erg lekker, kan ik je melden. Als het aan wetenschappers van de Berkeley Universiteit in Californië ligt, is dat binnenkort verleden tijd. Zij vinden dat niet je ogen, maar je scherm zich straks moet scherp stellen. Een slim algoritme moet dat gaan doen.
Als je slechtziend bent, komt het licht via je pupil niet perfect samen op je netvlies. Vanuit schermen: je tablet, smartphone, laptop, tv; whatever; komt ook licht. Dus wat nou, als we het licht daaruit zo kunnen manipuleren dat het precies past bij de oogafwijking van de kijker..? Precies dat zijn de knappe koppen aan de Amerikaanse universiteit nu aan het ontwikkelen. Ze hebben daartoe een geperforeerd, flinterdun schermpje gemaakt dat tussen twee transparante lagen in een ipod ligt. Elk gaatje is 75 micrometer (1 micrometer is 0,000 001 meter) en ligt 390 micrometer bij het volgende gaatje vandaan.
Op termijn moet het scherm via eyetracking ook steeds slimmer worden, zodat het scherm zich ook aanpast als de kijker zijn hoofd kantelt of even iets verder weg beweegt. Als de schermtechnologie nu op de markt komt, zie jij met je scherpe kijkers niet zo veel op mijn slechtziendenscherm. Maar volgens de onderzoekers gaat ook dat verbeteren. Uiteindelijk moet het scherm zich kunnen aanpassen aan meerdere gebruikers.
Bron: Futurity