Techionista: slim toetsenbord weet wie tikt

KIJK-redactie

08 februari 2015 13:00

Elke week bespreekt Vivianne Bendermacher, ex-hoofdredacteur van KIJK en ‘techionista’, een gadget, app of tech-ontwikkeling op onze site. Deze keer: toetsenbord weet wie typt en laadt op via vingers. 

Wist je dat hoe jij typt uniek is? De kracht die je op elke toets uitoefent, de tussenpose tussen elke aanslag; allemaal informatie die je prima kunt gebruiken als identificatiemiddel. Precies dát hebben wetenschappers van de Georgia Institute of Technology in hun hoofd bij dit slimme toetsenbord. En dat niet alleen: je kunt dit water- en vuildichte toetsenbord bovendien opladen met… je vingers! Pretty awesome…

biometric-self-powered-smart-keyboard-1

Hoe werkt het?
Normale toetsenborden werken met losse knopjes die eigenlijk maar twee standjes kennen: aan of uit. Of in binaire taal: 0 of 1. Easy does it. Maar de wetenschappers achter het knappe staaltje techniek hebben wat lagen toegevoegd. Letterlijk: onder elke toets zitten namelijk 4 verschillende, ultradunne laagjes. Ik zal je niet al te zeer vermoeien met de eigenschappen van de lagen, maar kort: aan de bovenkant zit een film van het geleidende kunststof FEP (fluorinated-ethylene-propylene). Via die laag wordt de statische elektriciteit die je door de wrijving van je vinger met de toetsen veroorzaakt opgenomen. En zo kun je elektrische patronen maken per toetsaanslag. Je raadt het al: die zijn per mens uniek.

slimpie
De toepassing

En wat moet je daar dan mee? Nou, wat dacht je van een extra wachtwoordbeveiliging. Want stel nou dat iemand je wachtwoord hackt, dan wil je eigenlijk nog een extra veiligheidslaag kunnen toevoegen: een systeem dat op slot gaat, zodra ie doorheeft dat degene die zich inlogt niet jij bent. En waar de elektriciteit nu nog gebruikt wordt om de patronen in kaart te brengen, zeggen de wetenschappers dat de stroom ook te gebruiken is om het toetsenbord, of zelfs andere apparaten op te laden. Heul slim!

Meer weten? Check hier de samenvatting van de paper.

Bron: Gizmag

Meer nieuws over apps, big data, gadgets, quantified self, wearables, robotica en social media? Bezoek Vivianne’s weblog Techionista!


Meer Nieuws