De temperatuur op aarde is momenteel hoger dan ongeveer driekwart van de tijd in de afgelopen 11.300 jaar. Ook was het tussen 1900 en 2000 gemiddeld warmer dan de 5000 jaar ervoor.
Dat stellen wetenschappers van de Oregon State-universiteit. Ze kwamen tot hun conclusies door data te gebruiken van 73 gebieden over heel de wereld om een goed beeld te krijgen van de aardse temperatuursgeschiedenis. In sommige streken beïnvloeden namelijk klimatologische verschijnselen als El Niño en de moesson de temperatuursgeschiedenis. Daarom is onderzoek in andere gebieden van groot belang om een gebalanceerd plaatje te krijgen. De onderzochte periode omvat vrijwel het hele Holoceen, de periode na de laatste ijstijd.
De afgelopen eeuw was het op onze planeet gemiddeld 1,2 graden Celsius warmer dan het jaar 1900, zo blijkt uit het onderzoek. Met name de stijging van de temperatuur op het noordelijk halfrond trekt de aandacht van de onderzoekers. Het was logisch geweest als het daar juist kouder was geworden, omdat de positie van de aarde ten opzichte van de zon is veranderd. Op basis daarvan zou je verwachten dat de zomers milder zouden zijn geworden, maar het tegenovergestelde is volgens het onderzoek het geval. De uitstoot van broeikasgassen door de mens – die vooral op het noordelijk halfrond woont – zou hiervoor verantwoordelijk zijn.
Als de trend doorzet, stijgt de gemiddelde temperatuur op aarde deze eeuw tussen de 2 en 11,5 graden Celsius. Een stijging die volgens het nieuwe onderzoek groter is dan welke toename dan ook op elk willekeurig tijdstip in de afgelopen 11.300 jaar.