De tentoonstelling Sporen naar het front neemt je met behulp van verschillende thema’s op reis langs de rol van treinen in de oorlog.
Wie denkt aan oorlogsvoertuigen, denkt misschien niet direct aan treinen. De tentoonstelling Sporen naar het front, die Het Spoorwegmuseum in het kader van 300 jaar Vrede van Utrecht organiseert, laat echter zien dat deze stalen kolossen wel degelijk belangrijk waren bij gewapende conflicten.
Met verhalen, films en bruiklenen van over heel de wereld komt de invloed van de spoorwegen in de Amerikaanse Burgeroorlog tot en met de Koude Oorlog aan bod. Zo staan er gigantische pantsertreinen en kun je een kijkje nemen in een hospitaaltrein. Ga zeker ook langs bij de ‘beladen trein’; daar kun je heftige getuigenissen van Joodse gevangenen horen. Een voorproefje daarvan kun je vinden op de website van dit vaste collectiestuk.
Ook wordt getoond hoe Duitsers en het verzet in de Tweede Wereldoorlog de rails saboteerden: met dynamiet, pantserhekken en de ‘Schienenwolf’. Dit voertuig sleepten de Duitsers achter een locomotief aan, waardoor een grote haak de bielzen aan gort trok. Hierdoor hoopten ze de Geallieerden buiten de deur te houden.
De spookachtige rook en handgemaakte diorama’s maken het bezoek compleet. Je moet er even wat voor neertellen, maar dan heb je wel een historisch, technologisch en maatschappelijk overzicht van treinen in de strijd.
**** | Spoorwegmuseum, Utrecht | entree volwassene € 16,- | t/m 1 september 2013