Verloren natuurpracht in Nieuw-Zeeland gevonden?

Naomi Vreeburg

15 juni 2017 13:00

nieuw-zeeland

De locatie van de witte en roze terrassen in Nieuw-Zeeland die 131 jaar geleden uit zicht verdwenen, zijn ontdekt. Althans, zo claimen onderzoekers in een nieuwe studie.

De roze en witte terrassen van Lake Rotomahana in Nieuw-Zeeland moeten prachtig zijn geweest. In de negentiende eeuw kwamen mensen van heinde en verre naar dit natuurschoon. Maar helaas was het in 1886 gedaan met deze mooie ‘trappen’ van silicaat. Een vulkaanuitbarsting vernietigde de terrassen. Of… toch niet?

Onderzoekers Rex Bunn en Sascha Nolden claimen dat de kleurrijke terrassen onder lagen van modder en as liggen begraven. Bovendien zouden ze nu de precieze locatie van het ‘wereldwonder’ aan de kust van het meer hebben gevonden. En niet op de bodem van Lake Rotomahana, wat onder meer in een studie uit 2011 van het Nieuw-Zeelandse onderzoeksinstituut GNS werd gesuggereerd.

Von Hochstetter

Hoe Bunn en Nolden op een andere locatie uitkomen dan andere wetenschappers? Ze gebruikten velddata van de geoloog Ferdinand von Hochstetter die een aantal jaren voor de vulkaanuitbarsting schetsen en kaarten maakte van de roze en witte terrassen. Na verschillende technologieën te hebben losgelaten op deze kaarten, kwamen de onderzoekers tot coördinaten.

Nou, graven maar dan, zou je denken. Maar hier hebben Bunn en Nolden naar eigen zeggen geld voor nodig. Volgens Bunn hebben zich al een aantal vrijwilligers gemeld die samen met hem op zoek willen gaan naar resten van de terrassen. Of de compleet intacte terrassen: de onderzoekers stellen namelijk dat de natuurpracht zelfs nog in ere kan worden hersteld. Oh, en ze hebben 70.000 Nieuw-Zeelandse dollars nodig om het project op poten te zetten.

In goede conditie?

Of het dit geld waard is? Volgens geoloog Manuel Sintubin (KU Leuven) die niet betrokken was bij de studie, zou het kunnen dat de terrassen onder klei en as liggen op de plek die Bunn en Nolden aangeven. Maar het blijft een indirecte vaststelling. Of ze gelijk hebben, zal inderdaad pas duidelijk worden na boringen of uitgravingen, zegt hij.

Sintubin plaatst echter wel een grote kanttekening bij de aanname van de onderzoekers dat de terrassen in goede conditie zijn. “Ten eerste is de bewering over ‘goede conditie’ totaal speculatief”, mailt hij. De hoogleraar geologie vraagt zich ten tweede af of de oorspronkelijke bronnen die de terrassen vormden nog aanwezig en actief zijn. Anders kan de natuurpracht niet in zijn vergane glorie worden hersteld. Nog genoeg geologische vragen dus die helaas een andere kant van het onderzoek laten zien…

Bronnen: Journal of the Royal Society of New Zealand, The Guardian

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!