In de nabije toekomst worden talloze proefdieren wellicht werkloos. Nagemaakt weefsel van ratten kan namelijk ook volstaan bij veel proeven.
Medicijnen moeten, voordat ze op de markt komen, eerst uitgebreid getest zijn. Dat is logisch, maar het betekent ook dat talloze ratten worden opgeofferd voor de medische wetenschap. Dit is niet meer nodig, tenminste, als het aan Amit Gefen van de Tel Aviv University ligt.
Volgens hem is het mogelijk om het noodzakelijk weefsel voor de tests te maken met behulp van stamcellen. Met deze stamcellen kunnen vet-, huid-, bot- en spiercellen van een rat worden nagemaakt, zodat echte ratten grotendeels overbodig worden.
Gefen gebruikte de techniek zelf al en volgens hem is er in zijn lab geen normale testrat meer gestorven door de uitgevoerde proeven. Hij voorspelt dat de medische wetenschap nog maar 5 procent van het aantal ratten dat nu gebruikt wordt nodig heeft als wordt overgestapt naar gekweekt weefsel.
De wetenschapper hoopt dat men in de toekomst ook dergelijke proeven kan uitvoeren op menselijk weefsel. Maar hij voegt daaraan toe dat het nog wel enkele jaren kan duren voordat dat mogelijk is.
Bronnen: Tel Aviv University, via PhysOrg.com