Tester ruikt ‘valse’ vis

KIJK-redactie

05 februari 2015 13:00

Een nieuw apparaatje kan je ter plaatse vertellen of de vis op jouw bord echt de soort is die jij hebt besteld.

Een goed stukje vis kan best duur zijn en je wilt natuurlijk wel waar voor je geld. Maar hoe weet je eigenlijk dat de vis op je bord daadwerkelijk de soort is waarvoor je hebt betaald? Wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Florida ontwikkelden een apparaatje dat dit in een mum van tijd kan bepalen.

Deze vistester werd ontwikkeld, omdat er in de Verenigde Staten op grote schaal wordt gefraudeerd met geïmporteerde tandbaarzen. Buitenlandse exporteurs verkopen bewust, maar ten onrechte, goedkopere vissen aan de VS en zeggen dat het de dure tandbaarzen zijn. Naar schatting staat zo’n dertig procent van de geïmporteerde vis vermeld onder een valse naam. Een duur geintje, want het kost de Amerikanen jaarlijks zo’n 20 tot 25 miljard dollar.

Binnen een uur

Om de verkoop van deze ‘valse’ vis tegen te gaan, is er nu dus de handzame vistester. Het apparaat is snel, relatief goedkoop en wordt gebruikt om vis aan boord, in de haven en in het restaurant te testen. Zelfs gepaneerd en met een sausje eroverheen kan de vis tot op de soort nauwkeurig worden herkend.

Het apparaatje ziet welke vis het is door de moleculen die specifiek zijn voor de soort in kwestie te onderzoeken. Hiervoor is slecht tien milligram vis nodig en binnen een half uur is het resultaat bekend. Dit is veel sneller dan oudere methodes, want daarbij moesten onderzoekers soms wel dagen wachten.

Open armen

Voorlopig werkt de QuadPyre RT-NASBA – zoals de vistester wordt genoemd – alleen nog voor de verschillende soorten tandbaarzen. In de testfase, waarover de wetenschappers afgelopen week schreven in het blad Food Control, herkende het apparaatje er maar liefst 49 van de 61. Volgens auteur en biologisch oceanoloog John Paul is dit voor de Amerikaanse regering genoeg bewijs om deze nieuwe techniek met open armen te ontvangen.

Bronnen: Elsevier Food Control, University of South Florida via EurekAlert!


Meer Nieuws