Chinese Tianwen-1 daalt af naar Mars

Karlijn Klei

14 mei 2021 13:30

Tianwen-1

Als alles volgens plan verloopt, zal de Chinese ruimtesonde ergens tussen 15 en 19 mei op het rode oppervlak van Mars landen.

Update 15/5/2021: De vlag mag uit. Volgens Chinese media zijn de Tianwen-1-lander en Marsrover Zhurong tijdens de nacht van 14 op 15 mei veilig op het oppervlak van de rode planeet aangekomen.

In juli 2020 lanceerde Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA (voor China National Space Administration) zijn eerste Marsmissie. Vanuit de Wenchang-basis in het zuiden van het land begon ruimtesonde Tianwen-1 (‘vragen aan de hemel’) de reis richting de rode planeet. In februari dit jaar bereikte het ruimtescheepje zijn bestemming. Nog even en het is wederom tijd voor een mijlpaal: mogelijk vannacht al daalt Tianwen-1 vanuit zijn baan rond de rode buurplaneet af om – hopelijk – zachtjes op het Marsoppervlak te ploffen.

Lees ook:

Utopiavlakte

Tianwen-1 bestaat uit een satelliet, een lander en een rover. China doopte de zeswielige, op zonne-energie draaiende rover ‘Zhurong’; naar de gelijknamige vuurgod uit de Chinese mythologie. Sinds februari, toen het ruimtescheepje in een baan rond de rode planeet viel, bestudeert het met dertien instrumenten de atmosfeer en de polen van Mars.

Ook speurde de sonde het oppervlak af naar een geschikte plek om zijn uiteindelijke landing (lees: dat van de lander en rover) te maken. De keus voor de landing is gevallen op Utopia Planitia (Latijn voor ‘Utopiavlakte’), een vlakte van vulkanisch gesteente in een van de grootste impactkraters (Utopia) op het noordelijk halfrond van de planeet. In september 1976 landde daar ook NASA’s Marssonde Viking 2.

Afdaling

Tianwen-1 zal de afdalingprocedure ergens tussen 15 en 19 mei beginnen, zo schrijft het CNSA. Volgens verschillende twitteraccounts, die de ontwikkelingen binnen de Chinese ruimtevaartorganisatie op de voet volgens, begint de eerste landingspoging eerder: 14 mei om 01:11 Nederlandse tijd.

Een hitteschild moet het vaartuig tijdens de afdaling beschermen. Met behulp van een parachute zal de lander-en-rover vervolgens zachtjes op de bestemming in Utopia Planitia neerkomen. Eenmaal ‘uitgevouwen’ gaat de 240 kg wegende Zhurong gedurende in ieder geval 90 Marsdagen de samenstelling van de vlakte onder de loep nemen. Ook speurt de rover naar waterijs.

Als de landing een succes is, wordt China het derde land ter wereld dat erin slaagt op het Marsoppervlak te landen. De Verenigde Staten en Rusland gingen China voor.

Bronnen: CNSA1, CNSA2, IEEE Spectrum, Cosmic Penguin/Twitter, CNET

Beeld: Tianwen-1/CNSA

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK!