Timelapse toont veranderende vorm van supernova

Laurien Onderwater

02 november 2018 10:59

supernova SN 1987A

Met beelden die in de afgelopen 25 jaar zijn verzameld, hebben sterrenkundigen een timelapse van een van de bekendste supernova’s gemaakt.

Sinds hij op 24 februari 1987 werd ontdekt in de Grote Magellaense Wolk, is supernova 1987A een van de meest bestudeerde objecten in de astronomie. De supernova was het dramatische einde van een blauwwitte superreus, een van de meest lichtsterke en massieve sterren.

Met een afstand van 168.000 lichtjaar van de aarde is SN 1987A de dichtstbijzijnde waargenomen supernova sinds Keplers Supernova in 1604. Hij is ook de eerste supernova die werd waargenomen sinds de telescoop werd uitgevonden.

De sterexplosie is uitgebreid bestudeerd om te begrijpen wat er gebeurt nadat een ster sterft en hoe supernova’s evolueren. En nu heeft Yvette Cendes, een afgestudeerde student aan de Universiteit van Toronto en werkzaam bij de Sterrewacht Leiden, een timelapse gemaakt van de nasleep van de supernova.

Lees ook:Zeldzaam gezicht: supernova wordt vier keer afgebeeld

Timelapse

De timelapse omvat beelden die zijn verzameld over een periode van 25 jaar, van 1992 tot 2017. De video toont de schokgolf van SN 1987A die zich naar buiten uitbreidde nadat de ster aan het einde van zijn levensduur explodeerde en materie en energie uitwierp.

Cendes en haar team maakten de timelapse met behulp van radio-observaties die met de CSIRO Australia Compact Telescope Array zijn gemaakt in het Paul Wild Observatory in New South Wales, Australië.

Donut

De waarnemingen tonen aan dat de overblijfselen van de supernova zich blijven uitbreiden en dat ze recentelijk in het zuidoosten zijn gaan vervagen. Bovendien merkte het team op dat de expansie in de afgelopen drie jaar is versneld. De bevindingen zijn gepubliceerd in The Astrophysical Journal, en bevestigen ook dat het zich uitbreidende overblijfsel van de supernova een torus is. Oftewel dat het de vorm van een donut heeft.

Bronnen: The Astrophysical JournalDunlap Institute for Astronomy & Astrophysics via EurekAlert!, Gizmodo

Beeld: Chandra X-Ray Telescope

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Filmpjes