Toch Amerikaanse kernwapens in Nederland

André Kesseler

19 oktober 2010 16:00

In het boek Jachtvliegers in de Koude Oorlog wordt voor het eerst toegegeven dat Nederland over Amerikaanse kernwapens beschikte.

Tijdens de Luchtmachtdagen op Luchtmachtbasis Volkel (2009) stonden we met een voormalig voorlichter van de Koninklijke Luchtmacht te praten. Het gesprek ging (uiteraard) over vliegtuigen. Opeens trok collega Leo Polak zijn onschuldigste gezicht trok en vroeg: “Zeg, waar liggen die Amerikaanse kernwapens eigenlijk?” Het is al jaren een publiek geheim dat dit soort wapens op de vliegbasis Volkel zijn opgeslagen, maar dat werd officiëel nooit toegegeven. De ex-voorlichter deed dus zijn werk en ontkende in alle toonaarden. Maar zijn glimlach sprak boekdelen.

Voormalig jachtvlieger Steve Netto was ooit op Volkel gestationeerd en hij onthult in zijn boek Jachtvliegers in de koude oorlog. Flirten met de dood voor het eerst dat er Amerikaanse kernwapens op Nederlands grondgebied lagen. Naar het schijnt heeft de schrijver met zijn voormalige werkgever afgesproken om geen uitspraken te doen over de huidige situatie, maar er zijn geruchten dat er nog twintig warheads op Volkel zijn.

Netto schrijft over de periode rond de Cubacrisis:

“Op de vliegbasis Volkel worden vanaf begin oktober 1962, net als op andere NAVO vliegvelden met een atomaire taak in België, Italië, Turkije, de U.K. en vele andere Amerikaanse airbases in Europa, de tactische gevechtsvliegtuigen in gereedheid gebracht voor onmiddelijke inzet met echte kernbommen. Voor Nederland op de basis Volkel, waar permanent 4 F-84F Thunderstreak jachtbommenwerpers op 15 min. ‘standby’ staan, zodat die binnen een kwartier de lucht in kunnen. Op Volkel zijn in de Yankee-Orange area in die periode ruim 50 kernbommen van het type B28 beschikbaar om te worden ingezet.”

De B28 had een kracht van vier ‘Hiroshima-bommen’.

Het boek ligt komende vrijdag in de winkel. Op www.jachtvliegersboek.nl vind je meer informatie.

Beeld: MilborneOne