Top tien bijzondere nieuwe soorten bekendgemaakt

KIJK-redactie

23 mei 2014 13:15

Olinguito

Jaarlijks worden er zo’n 18.000 nieuwe soorten ontdekt. Een internationaal team van taxonomen probeert hier de tien meest bijzondere uit te lichten.

De lijst is een eerbetoon aan Carolus Linnaeus die vandaag (23 mei) jarig zou zijn geweest. Hij is de grondlegger van de taxonomie; het benoemen en classificeren van dier- en plantsoorten. Daarnaast probeert de IISE (International Institute for Species Exploration) met de lijst aandacht te vragen voor de rijke biodiversiteit die de aarde heeft. Volgens de wetenschappers zijn er naar schatting nog 10 miljoen soorten niet ontdekt; vijf keer het aantal dat nu bekend is bij de wetenschap.

Hieronder drie wel heel bijzondere soorten uit de top tien:

Drakenboom

De opvallende drakenboom (Dracaena kaweesakii) van 12 meter hoog met witte en oranje bloesem en kronkelende takken is merkwaardig genoeg altijd onopgemerkt gebleven. De Thaise boom is dan ook erg zeldzaam en wordt met uitsterven bedreigd.

Drakenboom

 Steriele ruimtebacterie

Deze bacterie (Tersicoccus phoenicis) is gevonden op twee onafhankelijk van elkaar staande plekken waar ruimteschepen worden gebouwd. Dit zijn plekken die eigenlijk volledig steriel zouden moeten zijn, want we willen natuurlijk geen bacteriën de ruimte in sturen. Toch kon deze bacterie op de steriele plekken overleven. Verder is hij op geen enkele andere plek ooit gezien; een echte ruimtebacterie dus.

Steriele ruimte bacterie

 Olinguito

Dit beertje met de naam Olinguito (Bassaricyon neblina) heeft zich goed verstopt weten te houden in de bomen van Ecuador. De Olinguito is het eerste nieuw ontdekte vleesetende zoogdier van de afgelopen 35 jaar op het westelijk halfrond. Ook dit is dus een zeer bijzondere ontdekking.

Olingo

De volledige top tien is hier te vinden.

Bron: ESF

Beeld: Mark Gurney/CC BY 3.0, Paul Wilkin, NASA

Tekst: Tom Gerrits