Voor het eerst heeft een transgendermoeder borstvoeding kunnen geven aan haar geadopteerde baby.
Na de geboorte van een baby komt de melkproductie van vrouwen op gang dankzij bepaalde hormonen. Maar dat gebeurt niet bij moeders die een baby adopteren of wanneer de vrouw een disfunctie heeft. Die vrouwen krijgen hormoontherapie om toch de melkproductie op gang te laten komen. “Dat kan ik ook”, dacht een Amerikaanse transgender vrouw van 30 jaar.
En dat was waar: de vrouw produceerde na ongeveer drie maanden genoeg melk om de baby van haar partner zes weken lang te voeden.
Mannenmelk
Haar partner – die zelf geen borstvoeding wilde geven – was vijf maanden zwanger toen de vrouw naar de dokter ging om te vragen of het mogelijk was dat zij dat dan kon doen. De arts had er wel vertrouwen in.
Het is bij toeval ontdekt dat ook mannen melk kunnen produceren, namelijk als gevolg van de hormoonbehandeling bij prostaatkanker. Alleen zijn dit heel kleine hoeveelheden, waarschijnlijk door het verschil in verhouding tussen de verschillende hormonen (het testosterongehalte daalt door de behandeling).
Verboden middel
De behandeling die de vrouw kreeg, was een combinatie van medicijnen (domperidon en spironolacton) en vrouwelijke hormonen (eostradiol en progesteron). Daarnaast gebruikte ze een borstpomp om het proces te stimuleren. De hormonen en de spironolacton – dat testosteron remt – kreeg de vrouw al vanaf 2011 toen ze vrouwelijke kenmerken wilde ontwikkelen. Bij de behandeling voor melkproductie werden de doses echter verhoogd.
Domperidon is een medicijn tegen misselijkheid en heeft als bijwerking het verhogen van de aanmaak van prolactine: een hormoon dat melkproductie stimuleert. Dit geneesmiddel is wegens kans op hartproblemen verboden in de VS. Omdat het in Canada wel wordt verkocht, is het daar vandaan gehaald. In Nederland is het overigens wel verkrijgbaar op doktersrecept.
De behandeling was succesvol. De borsten van de vrouw produceerden na een maand een paar druppels melk en na iets meer dan drie maanden 227 gram per dag. Omdat dit alsnog onder het gemiddelde van 500 gram per dag is, heeft ze de baby slechts zes weken gevoed en is daarna overgestapt op kunstmatige melk.
Succesverhaal
Op internetfora staan wel meer succesverhalen van vrouwen die het is gelukt om na behandeling van verschillende combinaties geneesmiddelen en/of hormonen melk te produceren. Maar deze vrouw is de eerste waarvan het officieel is gedocumenteerd. De combinatie en doses die de transgendermoeder heeft gebruikt, moeten nu nog wel verder worden onderzocht en mogelijk worden aangepast.
De baby is inmiddels zes maanden oud en groeit en ontwikkelt zich helemaal normaal.
Bronnen: Live Science, New Scientist, The Guardian
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!