Twee neurowetenschappers hebben een kledingstuk ontwikkeld dat dove mensen in staat moet stellen anderen te verstaan.
Wereldwijd zijn er 53 miljoen mensen doof. In Nederland ligt dit aantal rond de 13.000. De neurowetenschappers Scott Novich en David Eagleman hebben een systeem ontworpen dat deze mensen zou moeten helpen om anderen toch te verstaan. De eerste resultaten werden dinsdag bekend gemaakt op de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Neuroscience.
Patronen
Het apparaat VEST (voluit versatile extra-sensory transducer) kan worden aangetrokken over je kleding heen of eronder. Een microfoon vangt geluid uit de omgeving op en zendt dit naar een Android tablet of smartphone. Deze gadgets kunnen de woorden vervolgens omzetten naar unieke trillingspatronen. Dove of slechthorende mensen moeten vervolgens leren welk patroon bij welk woord hoort.
Dit lijkt nog niet zo gemakkelijk, maar volgens de eerste resultaten zijn proefpersonen in staat om het te leren. De onderzoekers vroegen een handjevol deelnemers – dove en goedhorende mensen – om het kledingstuk aan te trekken en vervolgens uit vier woorden het juiste te kiezen. Deze test duurde 12 dagen of stopte wanneer de proefpersonen meer dan 75 procent van de woorden goed hadden.
Kickstarter
Op basis van deze resultaten, verwachten de wetenschappers dat het na twee weken een gewoonte gaat worden om woorden uit de trillende patronen te ontcijferen. Maar om meer testen uit te voeren, hebben ze geld nodig en daarom zijn ze een Kickstarter-campagne gestart. Tot nu toe hebben ze meer dan 47.000 dollar (zo’n 38.000 euro) op weten te halen.
Het idee om met een trillend kledingstuk slechthorende mensen te helpen is niet nieuw. Eerder werd al door een Amerikaans bedrijf een vest ontwikkeld dat ruimtelijke informatie om kon zetten in trillingen. Ook werd er een jasje gemaakt dat trilde op het ritme van muziek, zodat dove mensen wisten hoe ze op de maat moesten dansen.
1600 euro
Als het kledingstuk van Novich en Eagleman op de markt komt, kan het worden gekocht voor minder dan 2000 dollar (rond de 1600 euro). Hopelijk slagen de onderzoekers erin om de draadjes enigszins te verbergen, zodat je er niet uit komt te zien als een robot.
Bron: Livescience, Kickstarter
Beeld: Tanya Lewis