Tsjernobyl moet extreme toeristen trekken

André Kesseler

15 december 2010 16:00

Oekraïne wil van het gebied rond de kerncentrale Tsjernobyl een toeristische attractie maken.

In 2009 reisden we af naar Oekraïne voor een reportage over het gebied rond de in 1986 geëxplodeerde kernreactor van Tsjernobyl (‘Hier woonden 50.000 mensen’, KIJK 8/2009). Het is al een paar jaar mogelijk om de exclusion zone te bezoeken en bijvoorbeeld door de spookstad Pripjat, ten noorden van de geëxplodeerde reactor 4, te wandelen. Maar Anatoliy Pakhlya, het hoofd van de toeristische staatsdienst, wil er veel meer toeristen naartoe trekken. Een bezoek aan Tsjernobyl moet een vorm van extreem toerisme worden. Volgens Pakhlya is daar een markt voor omdat er overal ter wereld “veel nieuwsgierige mensen op zoek zijn naar avontuur.”

De kernramp van Tsjernobyl voltrok zich op 26 april 1986. Na een reeks experimenten, waarbij fout op fout werd gestapeld, explodeerde reactor nummer 4 van de kerncentrale en een wolk radioactief materiaal dreef vervolgens over een groot deel van Noord-Europa. Grote gebieden in de toenmalige Sovjetrepublieken Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland werden besmet en zo’n 200.000 mensen werden gedwongen geëvacueerd. Opvallend genoeg kreeg het dorpje waarnaar de centrale is genoemd maar een relatief geringe hoeveelheid straling te verduren.

Het dorp Tsjernobyl werd nauwelijks besmet en er wonen momenteel zo'n 4000 mensen. Die houden zich onder meer bezig met bewaking en onderzoek.

Met het oog op de stroom toeristen die Pakhlya op gang wil brengen, is het wel te hopen dat men het betonnen omhulsel, de zogenoemde sarcofaag, tijdig weet te vervangen. Er wordt al jaren hard gewerkt aan een enorm bouwwerk dat naast de reactor in elkaar wordt gezet en vervolgens kan worden geschoven over de bestaande betonconstructie, die vlak na de ramp in grote haast werd opgetrokken. Dit 380 miljoen euro kostende project zou in 2015 moeten worden afgerond.

Bronnen: green-buzz.net

Beeld: André Kesseler