Naar Mars toe reizen moet in principe lukken, het probleem is alleen weer thuiskomen. Kan dat wel met een tussenstation?
“We willen naar Mars, maar we kunnen niet meer terug, want we hebben geen raket bij ons die terugkeer mogelijk maakt”, mailt trouwe vragenstelster Corrie Visser. “Waarom installeren we dan geen tussenstations?”
Mars en de aarde beschrijven verschillende banen om de zon. Als een raket op het juiste moment wordt gelanceerd, valt de heenweg prima te overbruggen. Het probleem is de terugweg.
Even tanken
“Zo’n ‘tankstation’ los in de ruimte hangen gaat niet werken”, zegt Erik Laan, ruimtevaartconsultant en man achter ruimtevaartbedrijf Eye on Orbit. “Je moet het dan ergens halverwege Mars tot 0 kilometer per seconde afremmen en als je dat doet, begin je door de zwaartekracht aan een vrije val richting de zon. Bovendien moet je met je ruimteschip het tankstation eerst opzoeken, afremmen om een koppeling tot stand te brengen en vervolgens weer versnellen om de reis naar Mars voort te zetten.”
Volgens Laan gaan alle scenario’s voor een bemande missie naar Mars uit van een orbiter: een ruimtevaartuig dat, net als bij de maanmissies, om de planeet blijft cirkelen. Dat is in feite een soort tussenstation. De orbiter kan in principe ook dienen als retourraket.
Brandstof
Het probleem is alleen de brandstof: je hebt daarvan vrij veel nodig om van het Marsoppervlak weer bij de orbiter te komen. Je zou dus niet alleen alle brandstof voor de interplanetaire retourtrip vanaf de aarde moeten meenemen, maar ook nog een bemande lander en tonnen brandstof op het Marsoppervlak moeten krijgen.
Laan: “Bij de maanmissies paste alle benodigde brandstof nog in één raket, maar met een Marsmissie zal dat niet gaan. We kunnen immers geen raket van een kilometer hoog bouwen die in één stuk de ruimte in moet gaan.” Daar komt nog bij dat de maanlander vrij gemakkelijk los kon komen van het maanoppervlak. Maar op Mars heb je weerstand van de atmosfeer en is de zwaartekracht ook nog eens twee keer groter dan op de maan.
Enkeltje Mars?
Is een bemand retourtje Mars daarmee uitgesloten? Laan denkt van niet. “De technische problemen zijn oplosbaar. Het is een kwestie van kosten. Er zijn voor zo’n missie een groot aantal raketlanceringen van al gauw 850 miljoen euro per stuk nodig en nog eens miljarden euro’s voor de ontwikkeling van alle missie-elementen. Voor dat geld kun je binnen tien jaar een paar astronauten naar Mars brengen en weer terughalen. Maar momenteel is zo’n investering politiek niet haalbaar.”
Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl! Deze vraag kon je vinden in KIJK 10/2017.
Beeld: Steve Burg
Lees ook:
Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!