Twents ‘nikkelschuim’ zuivert drinkwater

kijkmagazine

21 juni 2010 16:00

De giftige stoffen nitriet en nitraat komen steeds vaker voor in drinkwater. Een onderzoeker van de TU Twente heeft daar iets op gevonden.

Het risico op water waar nitriet en nitraat in zitten, ligt vooral op de loer in gebieden waar intensieve landbouw op zandgrond plaatsvindt. (Twente is zelf overigens zo’n gebied.) Jintendra Kumar Chinthaginjala ontwikkelde een katalysator die beide stoffen uit het water kan halen.

De oplossing van Chinthaginjala bestaat uit een ‘schuim’ van nikkel – op plaatjes heeft het spul wel wat van een spons weg – met daaroverheen een laagje koolstof, waarop dunne koolstofdraadjes (carbon nanofibers of CNFs) zijn bevestigd. Aan deze draadjes hangen dan weer nanodeeltjes van palladium of platina en op het oppervlak van deze deeltjes worden nitriet en nitraat met waterstof omgezet in het voor mensen onschadelijke stikstof.

“Op dit moment is de vervuiling met nitriet en nitraat nog te overzien”, valt te lezen in het persbericht over het onderzoek. “Maar door de intensieve landbouw is er over vijf tot tien jaar een methode nodig die nitriet en nitraat uit drinkwater kan verwijderen.” En dankzij Chinthaginjala, die vorige week op zijn onderzoek promoveerde, hebben we dus nu zo’n methode.

Bronnen: TU Twente, Hairy Foam Catalysts – Stability of CNFs (PDF)