Uitheemse worm bedreigt biodiversiteit in Europa

KIJK-redactie

04 maart 2014 13:00

Platworm

Een uitheemse worm is onverwachts gevonden in Frankrijk. Slecht nieuws, want dit beest is een van de honderd ergste indringers ter wereld.

Onderzoekers vonden de Nieuw-Guinese platworm in de Franse stad Caen. Tot nu toe was het dier alleen gevonden in Indo-pacifisch gebied. De ontdekking van de worm baart zorgen, omdat de worm bekend staat als een van de honderd meest invasieve soorten ter wereld.

Slakken in gevaar

De platworm, die zo’n 5 centimeter lang en donkerbruin van kleur is, vormt een bedreiging voor de biodiversiteit in Europa. Hij eet slakken en kan zelfs in bomen klimmen om zijn prooi te achtervolgen. De platworm wordt daarom beschouwd als een gevaar voor Europese slakkensoorten.

Als er geen slakken te vinden zijn, voedt de platworm zich met regenwormen. En ook dat is een probleem, want een afname in het aantal regenwormen is slecht voor de vruchtbaarheid en waterhuishouding van de bodem.

Europees klimaat

Hoewel het dier in een kas is gevonden en oorspronkelijk uit een tropisch land komt, zijn onderzoekers bang dat de Nieuw-Guinese platworm ook buiten kan overleven. Het beest komt namelijk voor in bergachtige gebieden in Nieuw-Guinea. Omdat het daar relatief koud kan worden (10 graden Celsius), denken wetenschappers dat het dier zich ook zou kunnen aanpassen aan het klimaat in Europa.

De onderzoekers waarschuwen dan ook dat er maatregelen genomen moeten worden om de verdere verspreiding van de platworm te voorkomen.

Bronnen: PeerJ, Institut de Systématique Evolution Biodiversité (PDF), PeerJ (persbericht) via EurekAlert!

Tekst Helena Vis

Beeld: Pierre Gros