‘Tijdstip en slaaptekort beïnvloeden tests’

KIJK-redactie

09 juli 2014 09:00

’s Ochtends is de samenstelling van je bloed anders dan ’s avonds, zeggen onderzoekers. En dat kan invloed hebben op de uitslag van diagnostische tests voor bijvoorbeeld kanker en hartziektes.

Door het bloed van gezonde proefpersonen op verschillende tijden te analyseren, ontdekten Britse wetenschappers dat de stofwisseling gedurende de dag wisselend verloopt. Ook slaaponthouding bleek dit proces te beïnvloeden. Door de veranderende stofwisseling variëren de concentraties van bepaalde stoffen in het bloed. De wetenschappers denken dat de uitslag van een test daardoor ’s ochtends anders kan zijn dan ’s avonds.

Op vaste tijden slapen

Twaalf gezonde mannen werden in een omgeving gezet waar licht, slaap, maaltijden en houding door de onderzoekers werden gereguleerd. De eerste 24 uur hielden de proefpersonen een normaal dag-nachtritme aan. Daarna bleven ze 24 uur wakker. Elke twee uur werd er bloed van de proefpersonen afgenomen. In bloed zitten bepaalde stoffen waaraan je kunt zien hoe actief je stofwisseling is. Is de stofwisseling actiever, dan gaat de concentratie van deze zogenoemde metabolische biomarkers omhoog.

De wetenschappers ontdekten dat de stofwisseling gedurende de dag varieert. Bovendien bleek die omhoog te gaan tijdens slaaponthouding. Een groot aantal biomarkers was in deze periode in hogere concentraties aanwezig in het bloed.

Invloed op tests

De onderzoekers denken dat hun bevindingen van groot belang kunnen zijn voor diagnostische tests voor bijvoorbeeld kanker of hartziektes. Ze verwachten dat het tijdstip invloed kan hebben op de uitslag.

Ook zou het resultaat belangrijk kunnen zijn voor het toedienen van medicijnen. Die werken wellicht beter als ze op het juiste tijdstip worden toegediend. Wat dat tijdstip is, kunnen de onderzoekers helaas niet zeggen. Dat hangt af van het soort medicatie en verschilt bovendien per persoon. Mensen die nachtdiensten draaien, hebben bijvoorbeeld een heel ander ritme dan mensen die dat niet doen. Zij zullen hun medicijnen dan ook op een ander moment moeten innemen.

Bronnen: PNAS, University of Surrey via EurekAlert!