Update Human Brain Project

Naomi Vreeburg

01 oktober 2014 09:00

KIJK 7/2014 - header

Het Human Brain Project is nu bijna een jaar geleden van start gegaan. Wat is er tot nu toe bereikt?

In KIJK 7/2014 hebben we uitgebreid geschreven over het Human Brain Project en ook op KIJK Live! sprak Huib Mansvelder over dit onderzoek. Maar wat is er bijna een jaar later al met dit project bereikt? Deze week reisden 400 deelnemers uit twaalf landen naar Heidelberg (Duitsland) af om hun resultaten te presenteren en toekomstige doelen te bespreken.

Kleine selectie uitkomsten

Voor het project werden robots ontwikkeld om gedrag en bewustzijn te bestuderen. De wetenschappers hebben een prototype gemaakt van een kamer, met meubels en al, om deze bots in contact te brengen met andere computers die een hersenfunctie kregen toegewezen. Zo loopt er een robot rond die is verbonden met een computer die een netwerk van zenuwcellen moet voorstellen.

Verder is in het onderzoek ontdekt dat onze zenuwcellen veel verschillen van die van apen en muizen. Wij hebben meer dendrieten – hersenonderdelen die signalen naar de zenuwcel toe vervoeren – en ons brein kan sneller elektrische seintjes achter elkaar afvuren.

Ook zijn er chips onderworpen die zijn gebaseerd op het menselijk brein. Deze chips worden op dit moment getest en zullen in een latere fase worden ingebracht in computers om ze nog slimmer te maken.

Op schema

Mansvelder heeft zo zijn eigen favoriete ontwikkeling. “Het meest fascinerende resultaat vond ik dat er nieuwe kleuringsmethoden waren ontwikkeld om cellen in het hele brein te kleuren om hun vorm en dichtheid te kunnen bepalen”, vertelt hij. “Dit is tot nu toe alleen op het muizenbrein toegepast, maar wordt nu verder ontwikkeld om ook op het humane brein te kunnen doen.”

Het project ligt volgens Mansvelder op schema. “De EU heeft net het voorstel voor de ‘operational phase’ goedgekeurd.” Deze fase begint over anderhalf jaar en hierin worden alle ontwikkelde methodes ingezet met het uiteindelijke doel om een brein in te bouwen in een computer.

Bronnen: Rapport HBP (pdf), Human Brain Project