ACTUV gaat onbemand vijandelijke subs opsporen

André Kesseler

11 april 2013 09:00

Onderzeeboten zijn lastig te vinden en dus gevaarlijk. Er wordt gewerkt aan speciale onbemande jagers die geheel zelfstandig vijandelijk subs op kunnen sporen.

Normaal gesproken worden onderzeeboten opgespoord door gespecialiseerde helikopters, marineschepen of ‘collega’-onderzeeboten. Maar het Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) van het Pentagon wil het onbemand gaan proberen. Daarom gaf DARPA vorig jaar 58 miljoen dollar aan het Amerikaanse bedrijf SAIC (Science Applications International Corporation).

SAIC werkt nu aan de ACTUV, wat staat voor Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel. ACTUV is niet zozeer bedoeld om grote nucleair-aangedreven onderzeeboten op te sporen, maar juist de kleinere diesel-elektrische. Daarvan varen er wereldwijd zo’n vierhonderd rond, waaronder de drie Nederlandse uit de Walrusklasse. Die zijn namelijk nog wat stiller en dus lastiger te vinden dan hun grote broers.

De ACTUV’jes kosten ‘slechts’ 20 miljoen dollar per stuk. Ze kunnen desnoods tachtig dagen lang aan één stuk, zo goed als autonoom en zonder bij te tanken, op onderzeeboten jagen en daarbij een afstand van maar liefst 6200 kilometer afleggen.

13-0105-SubStalker

Het project bestaat uit vier fases. Men is net begonnen aan fase twee: het ontwerpen van het vaartuig. Medio 2015 moet er een prototype klaar zijn. De grote uitdaging van het project zal niet veel anders zijn dan die van onbemande vliegtuigen: hoe laat je ze tussen al het andere verkeer laveren zonder brokken te maken.

 

Bron: Defense AOL

Beeld: DARPA