‘Veel meer windenergie beschikbaar dan gedacht’

kijkmagazine

12 september 2012 16:00

Windturbines

Volgens twee Amerikaanse wetenschappers zijn er in theorie honderden biljoenen watts op te wekken met behulp van de wind.

Hoeveel energie kunnen we maximaal uit de wind halen? Dat hebben Mark Jacobson en Cristina Archer, wetenschappers aan de Stanford-universiteit, op een nieuwe manier proberen te berekenen. En die blijkt veel hogere getallen op te leveren dan eerdere modellen.

Aarde vol windmolens

Het eerste – toegegeven, nogal onrealistische – scenario dat Jacobson en Archer bekeken: wat als we verspreid over de hele aarde (dus ook op Antarctica en in de oceanen) windturbines zouden neerzetten, net zolang totdat nóg meer turbines plaatsen niets meer oplevert? Volgens hun model kunnen we zo een maximaal vermogen van 253 biljoen watt op te wekken; 22,5 keer zoveel als een schatting uit 2011.

Als tweede rekenden de onderzoekers door hoeveel energie we zouden kunnen opwekken als we alleen zoveel mogelijk turbines op land zouden bouwen, exclusief Antarctica. Dat zou 72 biljoen watt opleveren, met een extra 8 biljoen watt als je turbines op zee in de buurt van de kust plaatst.

In de straalstroom

In een derde scenario dat werd bekeken, stonden de windturbines niet op de grond, maar werden ze (bijvoorbeeld met een variant op dit ding) in de straalstroom gehangen; een sterke wind die op een kilometer of 10 hoogte waait. Zo zou maar liefst 378 biljoen watt aan vermogen op te wekken zijn; circa vijftig keer zoveel als een studie in 2011 suggereerde.

Tot slot probeerden Jacobson en Archer de vraag te beantwoorden of we met een paar miljoen windturbines de helft van de energie zouden kunnen opwekken die de mensheid in 2030 naar schatting nodig heeft. Dat blijkt niet het geval als je de turbines neerzet in een beperkt aantal woestijnen en zeeën, maar wel als je ze zou kunnen verspreiden over al het land tussen de tropen en het poolgebied dat lager ligt dan 3 kilometer.

Deuk in onze energiebehoefte

Uiteraard is het maar zeer de vraag of we ooit zoveel turbines aan het werk kunnen zetten als nodig zou zijn om al die biljoenen watts binnen te halen. Op zijn minst zijn er de nodige gebieden te bedenken waar het onpraktisch of te gevaarlijk is om windturbines neer te planten. Maar goed: áls het model van Jacobson en Archer zo accuraat is als ze doen voorkomen, is er in elk geval in theorie genoeg windenergie voorhanden om een flinke deuk te slaan in onze energiebehoefte.

Bron: PNAS