Verbetert het ‘zappen’ van je brein je geheugen?

kijkmagazine

16 augustus 2018 15:59

Volgens deze onderzoekers zouden exact getimede ‘breinschokjes’ je geheugen een boost kunnen geven.

Of het nou is voor een tentamen, een belangrijke werkaangelegenheid, of gewoon omdat het we altijd maar meer willen; er bekruipt ons allemaal weleens het gevoel dat we te weinig kunnen onthouden. In de toekomst zou ons geheugen, door ons brein exact getimede elektrische schokjes te geven, mogelijk een boost kunnen krijgen. Het ‘breinzappen’ zou niet alleen studenten helpen beter te presteren, ook patiënten met geheugenstoornissen zouden er baat bij kunnen hebben, zo schrijven onderzoekers onlangs in het Journal of Neuroscience.

Lees ook: ‘Ons geheugen wordt alsmaar slechter’

Trage-golf-slaap

Wanneer jij ’s nachts heerlijk diep in slaap ligt bij te komen van je dagelijkse bezigheden, is jouw brein hard aan het werk. Eén van de dingen op het to do-lijstje is het vastleggen van recente herinneringen in het langetermijngeheugen, zodat je op je 60ste nog steeds weet hoe je leven eruit zag toen je 30 was.

Met name de trage-golf-slaap, ookwel simpelweg de diepe slaap genoemd, speelt een belangrijke rol bij het vastleggen van het geheugen. Tijdens deze fasen van je non-REM slaap (NREM), specifiek de tweede en de derde fase, daalt je hartslag en koelt je lichaam af. Door in deze slaapfasen de hersenen elektrisch te stimuleren, hoopten de onderzoekers de geheugenopslag een boost te geven.

Hersengolven

Eerdere studies bestudeerden al de effecten van breinstimulatie op geheugen – ook tijdens deze zelfde trage-golf-slaap. Maar, in tegenstelling tot eerdere studies, werden de schokjes bij deze nieuwe studie zo getimed dat ze exact gelijk liepen met de natuurlijke hersengolven – aldus de onderzoekers.

Voor het onderzoek, gesponsord door het Amerikaanse onderzoeksinstituut van defensie (DARPA), kregen 16 gezonde volwassenen verschillende foto’s te zien. Vervolgens werd hen gevraagd de locatie aan te wijzen van bepaalde, verstopte ‘doelen’ zoals bommen en scherpschutters. Die nacht onderging de helft van de proefpersonen tijdens hun slaap de elektrische ‘behandeling’.

Generalisatie

De proefpersonen die de schokjes kregen, bleken niet beter in staat de doelen de volgende dag op dezelfde beelden te vinden. Wél bleek deze groep veel beter dan hun niet gezapte collega’s in het onderscheiden van diezelfde doelen in andere scenes.

De stimulatie verbetert de prestatie dus niet bij exact dezelfde test, maar helpt je wel soortgelijke tests beter te maken. De onderzoekers noemen dit verschijnsel generalisatie. De schokjes zouden eerdere, algemene informatie een boost geven, waardoor je misschien niet beter onthoudt dat die scherpschutter daar net naast de rots ligt, maar wél dat ze meestal laag bij de grond liggen.

Kinderschoenen

Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, staat het onderzoek nog in de kinderschoenen. Vervolgonderzoek zal er dus zeker komen, maar voor degenen zich afvragen hoe het zit met eventuele side effects hebben de onderzoekers een antwoord klaar. “Als er al bijwerkingen zijn”, vertelt de hoofdauteur van het onderzoek in een persbericht, “is het waarschijnlijk een betere nachtrust.” Of je dat zomaar moet aannemen, is natuurlijk een tweede.

Bronnen: The Journal of Neuroscience, Live Science, HRL Laboratories

Beeld: Pixabay CC

De KIJK 50 jaar-special ligt in de winkel met daarin de spannendste, opmerkelijkste en grappigste verhalen uit de lange geschiedenis van het blad. Wil je deze editie liever bestellen? Dat kan ook in onze webshop.