Een nieuwe techniek maakt gebruik van fluorescerende deeltjes om aan de hand van ‘verborgen’ vingerafdrukken de dader te identificeren.
Slechts 10 procent van de vingerafdrukken die met het ouderwetse poeder van een crime scene worden gehaald, is bruikbaar tijdens een rechtszaak. Vooral de vingerafdrukken op messen, geweren, kogels en andere metalen oppervlaktes, die niet met het oog zijn te zien, zijn moeilijk zichtbaar te maken. Wetenschappers uit Engeland en Frankrijk sloegen de handen ineen om een nieuwe techniek te ontwikkelen waarmee zelfs de meest onzichtbare vingerafdruk op de foto kan worden gezet.
Onze vingers laten overal een laagje zweet en vet achter, in een patroon met fijne ribbeltjes. Met de nieuwe techniek kan een laagje van een paar nanometer dik al zichtbaar worden gemaakt. Er wordt een film met elektro-actieve deeltjes gebruikt, die van kleur veranderen als ze een klein elektrisch stroompje ‘voelen’. Het vettige spul van je vingers werkt als isolatie, waardoor de deeltjes die ermee in aanraking komen niet van kleur veranderen.
Doekje erover
De kleuren van deze film zijn echter nog niet helemaal duidelijk. Daarom heeft het team van wetenschappers zogenoemde fluoroforen aan de film toegevoegd. Vervolgens trokken de onderzoekers een ingewikkelde meting met neutronen uit de kast om de beelden nog beter te maken. Op die manier zouden vingerafdrukken die bijna zijn weggesleten toch zichtbaar worden gemaakt.
Betekent dit dat er nu voor allerlei onopgeloste zaken daders gaan worden gevonden? De onderzoekers zijn nog voorzichtig en stellen dat ze de techniek eerst buiten het laboratorium moeten testen. Ze weten namelijk nog niet of hun fluorescentieplaatjes lukken bij afdrukken die water, hitte of schoonmaakmiddelen over zich heen hebben gekregen. Het lijkt dus voorlopig voor criminelen nog veilig om even een doekje eroverheen te halen en hem dan te smeren.
Bronnen: Faraday Discussions, University of Leicester via EurekAlert!
Beeld: University of Leicester