De MRSA-bacterie en E. coli zouden niet meer veilig zijn voor deze antibacteriële verf.
Ziekenhuizen zijn uitgerust met interne luchtcirculatie en draaideuren om zo min mogelijk gevaarlijke micro-organismen binnen te laten. Maar toch lukt het sommige bacteriën en virussen om het ziekenhuis in te sluipen en onder andere op muren te kleven. Goede hygiëne is daarom een must. En om de schoonmakers een beetje te helpen, komt een Amerikaanse gigant met een verf die ziekteverwekkers, zoals de MRSA-bacterie en E. coli, de das om zou doen.
De nieuwe antibacteriële verf heet Paint Shield en is ontworpen door Sherwin-Williams en verschillende microbiologen. Hij werkt anders dan de meeste antibacteriële verven die al op de markt zijn. Hier worden meestal stoffen aan toegevoegd om slechts de verspreiding van de bacteriën tegen te gaan. Paint Shield rekent af met 99,9 procent van de bestaande micro-organismen. De verf bevat quaternaire ammoniumdeeltjes, ook wel quats genoemd. Deze positief geladen deeltjes hechten aan de micro-organismen en maken hun celwanden kapot.
Paint Shield werkt twee uur nadat je de verf hebt opgesmeerd en zou tot vier jaar effectief zijn. Sherwin-Williams hoopt de verf begin 2016 op de markt te brengen in 590 kleuren. We moeten echter wel een slag om de arm nemen. Voordat de verf op de markt komt, moet het nog grondig worden getest. Want wekt Paint Shield geen resistentie in de hand? En is de verf niet schadelijk voor de gezondheid? Geen overbodige vragen als je het ons vraagt.
Bron: ScienceAlert