Het Amerikaanse leger wil alle Humvee’s vervangen door voertuigen die wat beter inzetbaar zijn in allerlei oorlogsgebieden. Maar de opvolger krijgt, zelfs voor Amerikaanse begrippen, een vrij pittig prijskaartje.
Begin jaren tachtig was hij de trots van het Amerikaanse leger: het M998 High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle, afgekort tot HMMWV en uitgesproken als Humvee. Hij verving de jeeps en andere lichte voertuigen in het Amerikaanse leger. Maar het voertuig, waarvan nu zeventien verschillende militaire versies rondrijden, was nooit echt bedoeld voor gevechtsituaties. Het was domweg niet bestand tegen kogels uit een AK-47, laat staan tegen zwaarder spul als raketten en geïmproviseerde bommen (IED’s). Humvees die naar oorlogsgebieden werden uitgezonden, kregen weliswaar wat extra bepantsering, maar het resultaat bleef onder de maat.
En dus wil defensie nieuwe voertuigen: de Joint Light Tactical Vehicles (JLTVs). Het Pentagon wil (nog) niet zeggen wat het geintje precies gaat kosten, maar de makers van AOL Defense besloten eens even te gaan rekenen.
Het zou gaan om 54.599 JLTV’s en uit stukken blijkt dat defensie bereid is om 250.000 dollar per voertuig te betalen. Dat komt dus neer op het lieve sommetje van 13,6 miljard dollar. Die 250.000 ‘bucks’ zijn voor een standaard voertuig, een zogenoemde A-kit, maar voor inzet in gevaarlijke gebieden is een B-kit nodig, die onder meer voorziet in meer bepantsering dan in een A-kit. Verwacht wordt dat één op de drie JLTV’s zo’n B-kit krijgt: kosten 50.000 dollar per stuk; in totaal nog eens 910 miljoen dollar.
Maar daarmee zijn we (nou ja, ‘ze’) er nog niet. Onderzoek, ontwikkeling, ontwerpen en testen gaan naar schatting nog eens een kleine miljard dollar kosten. En daar komen dan zeer waarschijnlijk nog wel wat uitgaven bij. De mariniers bijvoorbeeld zullen hun JLTV’s vast willen uitrusten met een systeem waarmee ze door dieper water kunnen rijden.
Als alle plannen doorgaan, gaat de vervanging van de Humvee zo rond de 20 miljard dollar (14,5 miljard euro) kosten, ongeveer twee keer het totale defensiebudget van Nederland. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst, maar militaire projecten hebben de neiging om nogal uit de hand te lopen. Dus die 20 miljard zou wel eens een heel lage schatting kunnen zijn.
De productie van de eerste JLTV’s zou al in 2015 van start moeten gaan.
Bron: Defense AOL
Beeld: Lockheed, Oshkosh, AM General