Het Boeing Flight Test Team heeft een nieuw speeltje: een video-drone die mooie en spectaculaire beelden maakt.
Zonder uitgebreide test- en certificeringfases, zijn de nieuwe vliegtuigen van bouwers als Boeing nog nergens. Maar om te valideren of die tests correct verlopen, moeten ook die nauwkeurig in de gaten worden gehouden. Een video-drone maakt dat een stuk eenvoudiger. Met als plezierige bijkomstigheid dat er gave beelden worden geschoten zoals je ziet in het onderstaande filmpje.
Video-drone filmt waterspray test
“Waterspraytesting is één van de certificeringstesten die we moeten doen”, zegt Matthew Filak van Boeing Test & Evaluation. De nieuwe Boeing 737 MAX moet namelijk alles kunnen doorstaan wat de natuur op ‘m afvuurt, blaast en werpt. Daarom worden allerlei situaties gesimuleerd die in het echt ook voor kunnen komen, zoals enorme hoeveelheden water op de landingsbaan.
“We laten zien dat de waterspray die wordt opgeworpen door het neuswiel of het hoofdlandingsgestel de prestaties van de motoren of de APU niet negatief beïnvloedt”, legt Filak uit. De APU is de Auxiliary Power Unit. Dit is een kleine motor achter in het staartstuk die op kerosine loopt en net als de gewone motoren stroom op kan wekken voor het toestel.
Startbaan afgelegen vliegveld
Om de waterspraytest uit te voeren voor de nieuwe Boeing 737 MAX, werd onlangs een stuk startbaan van het afgelegen vliegveld van Glasgow in de Amerikaanse staat Montana blank gezet. De testcrew lijmde schuimblokken op de baan in de vorm van een langwerpige bak en vulde dit stuk baan met meer dan 10.000 liter water. De piloot moest het toestel er vervolgens met hoge snelheid doorheen jagen. Een klusje dat moeilijker is dan je zou denken: “Ik kan die bak pas zien als ik met hoge snelheid dichtbij ben”, zegt Boeing testpiloot Barry St. Germain.
Precisie is heel belangrijk. De waterspray moet het toestel namelijk exact daar raken waar de test voor bedoeld is. In het geval van de test in deze video: de inlaat van de APU. En dat is waar de drone in beeld komt. Of beter gezegd, waar de drone het toestel van boven in beeld brengt. En ja, dat levert naast de validatie van de test dus ook gewoon gave beelden op!
Bron: Boeing