Videosoftware helpt FBI

André Kesseler

24 april 2013 16:00

Een Amerikaanse deskundige licht een tipje van de sluier op over de analysesoftware waarmee de FBI de twee broers opspoorde die in Boston een aanslag pleegden.

Meteen na de aanslag deed de FBI een oproep aan iedereen die in de buurt was geweest om eventuele filmpjes en foto’s in te leveren. En dat leverde, samen met de beelden van allerlei bewakingscamera’s, een enorme hoeveelheid beeldmateriaal op. Het zou weken in beslag hebben genomen om alles te bekijken en te analyseren. Maar computertechnologie schijnt daarbij dus te kunnen helpen.

suspects

Alex Shipp, de baas van het video-bewakingssoftwarebedrijf 3VR vertelt in Popular Science dat de laatste jaren software is ontwikkeld die, net als mensen, allerlei patronen en voorwerpen kunnen herkennen. Shipp: “Je kunt onze software bijvoorbeeld vragen: laat me alle rode auto’s zien die in oostelijke richting rijden.”

Maar hij kan bijvoorbeeld ook iets als een zwart-witte petje herkennen dat één van de daders droeg en desgevraagd alle personen laten zien die zo’n petje dragen. Als het systeem kan beschikken over beelden met een hoge resolutie, dan is het volgens Shipp zelfs in staat om in de gigantische brij van beelden alleen mensen van een bepaald geslacht en een bepaalde leeftijd op te sporen.

En de techniek staat niet stil. Er wordt, onder meer bij het Amerikaanse BRS Labs, nog steeds hard gewerkt aan videosystemen die een bepaald gebied een tijdje observeren en dan leren wat ‘normaal’ is voor die omgeving. Als er dan ineens iemand opduikt die een beetje rondhangt of, zoals in Boston, een rugzak laat staan en wegloopt, slaat het systeem alarm.

Bronnen: 3VR, Popular Science

Beeld: FBI