Vingerafdruk verraadt inname cocaïne

KIJK-redactie

16 mei 2015 13:00

Een nieuwe drugstest kan met behulp van een simpele vingerafdruk bepalen of iemand cocaïne heeft gebruikt.

Onderzoekers claimen dat ze de eerste vingerafdruktest hebben ontwikkeld die kan bepalen of iemand niet alleen cocaïne heeft aangeraakt, maar ook echt geslikt of gesnoven. Wanneer cocaïne wordt verteerd ontstaan de stofjes benzoylecgonine en methylecgonine. En daar zit nu precies de truc: deze stofjes blijven niet op je vingers achter als je de drug alleen hebt aangeraakt. Na vertering worden benzoylecgonine en methylecgonine uitgescheiden en komen ze onder andere op de vingers terecht.

DESI

Om te bepalen welke moleculen er in een vingerafdruk zitten, gebruiken de wetenschappers de techniek DESI (Desorption Electrospray Ionization). Met behulp van een oplosmiddel worden de moleculen van het oppervlak losgemaakt waarna ze de massaspectrometer in gaan: een apparaat dat verschillende moleculen kan onderscheiden door te meten hoe zwaar ze zijn.

Het opsporen van coke met een vingerafdruk, heeft voordelen boven de huidige methodes: het afnemen van bloed of urine. Voor het afnemen van bloed bestaat er bijvoorbeeld een gevaar op besmetting. Het testen van urine leidt tot ‘privacy-bezwaren’. De vingerafdruktest kan bovendien niet worden vervalst, omdat iedereen een eigen, unieke vingerafdruk heeft.

Wasmachine

Er is nog wel een probleem: een massaspectrometer is nogal groot (en zwaar) – zo groot als een wasmachine. Er zijn echter al bedrijven die proberen het apparaat kleiner te maken. Als dat is gebeurd, zien de wetenschappers grote mogelijkheden bij routinetests in gevangenissen, rechtszaken, reclassering en wetshandhaving.

Bronnen: Analyst, University of Surrey via EurekAlert!