Digitaal geld onbereikbaar door bugs

Naomi Vreeburg

09 november 2017 15:59

wallets

Weleens gehad dat er een muntje vastzat in jouw portemonnee dat je er maar niet uit kreeg? In deze digitale wallets zit wel meer dan één muntje vast…

De bitcoin, de Litecoin en de ether: het zijn allemaal voorbeelden van cryptomunten, virtuele betaalmiddelen. En net als echt geld kunnen deze munten worden opgeslagen in een portemonnee. Parity is één van de bedrijven die deze e-wallets ter beschikking stelt voor ethers. Maar daar ging onlangs iets mis, waardoor heel veel munten niet meer uit digitale portemonnees zijn te halen.

Wallets

Voordat we uitleggen hoe dit heeft kunnen gebeuren, is het eerst van belang om te weten in welke portemonnee de munten zitten opgesloten. Er zijn namelijk verschillende e-wallets. Gebruikers hebben een digitale sleutel nodig om deze portemonnees te openen. Bij de multi-signature wallet, de portemonnee die voor dit nieuws relevant is, kan een bedrag pas worden overgemaakt als meerdere gebruikers van de e-wallet hun sleutel gebruiken.

Terug naar het bevroren geld. De ellende begon afgelopen zomer toen hackers door een softwarefout digimunten ter waarde van 32 miljoen dollar stalen via Parity. Bij het oplossen van deze bug, liet het bedrijf een andere fout achter. Hierdoor kon een gebruiker van Parity de enige eigenaar worden van meerdere multi-signature wallets. Deze arme jongen verwijderde per ongeluk een essentieel deel van de digitale code, waardoor niemand meer toegang heeft tot de portemonnees.

Money money money

Over hoeveel onbereikbaar geld het gaat? Dat meldt Parity niet. Schattingen lopen uiteen van 130 tot 240 miljoen euro aan cryptomunten. Maar Parity laat weten dat dit puur speculatief is. Het bedrijf doet er nu alles aan om ook deze fout op te lossen. Hopelijk laat het daarbij niet weer een andere bug ontstaan.

Lees ook:

Bronnen: The Guardian, Gizmodo

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!


Meer Nieuws