Virtuele baas leert autistische mensen solliciteren

KIJK-redactie

12 mei 2014 09:00

Een virtuele training leert volwassenen met autisme hoe ze succesvol een sollicitatiegesprek doorlopen. Maak kennis met computervrouw Molly.

Voor mensen met autisme is het voeren van een gesprek met een potentiële baas net even iets lastiger dan voor mensen die deze stoornis niet hebben. Nieuw onderzoek van de Northwestern-universiteit wijst uit dat mensen met autisme een sollicitatiegesprek beter doorlopen wanneer zij worden getraind met een computerprogramma. Tijdens deze training is er zowaar een virtuele bazin aanwezig. Om het wat persoonlijker te maken heeft die ook nog een naam gekregen: Molly Porter.

De strenge computerbazin

Deze denkbeeldige bazin stelt interviewvragen aan de sollicitanten. Wanneer de deelnemers het gewenste antwoord geven, krijgen zij dit te horen van Molly. Zij legt ook uit waarom het gegeven antwoord gewenst of juist niet gewenst was. Zo leren de deelnemers beter in te schatten welk antwoord ‘echte’ bazen van ze verwachten. Aan het eind van de training krijgen de mensen te horen of ze de baan hebben of niet.

De moeilijkheidsgraad van de training verschilt. Molly kan aardig zijn, maar kan ook als ‘kenau’ worden ingesteld. In deze stand is ze meedogenloos en worden fouten niet door de vingers gezien. Ze stelt dan zelfs vragen die een bazin helemaal niet hoort te stellen om het extra moeilijk te maken.

Veel werkloosheid onder autisten

Door middel van deze virtuele sollicitatietraining leerden mensen met autisme beter te communiceren tijdens een sollicitatiegesprek en kregen ze ook meer zelfvertrouwen. Dat is ook nodig, want mede doordat mensen met deze stoornis een sollicitatiegesprek niet goed weten te doorlopen, is het aantal werkenden onder deze groep erg laag. In 2009 had bijvoorbeeld maar 33 procent van de jongeren met autisme een baan. Wie weet kan sollicitatiecoach Molly hier verandering in brengen.

Bronnen: Journal of Autism and Developmental disorders, Eurekalert!

Tekst: Naomi Jansen