‘Dit virus steelt DNA van de zwarte weduwe’

KIJK-redactie

13 oktober 2016 11:00

Virus

Spiderman kreeg zijn krachten doordat een spin stukjes DNA in zijn bloed achterliet. Dit virus krijgt zijn krachten door het DNA van een spin te jatten.

Na vijftien jaar onderzoek hebben wetenschappers van de Vanderbilt Universiteit in Amerika een minuscuul virus ontdekt met dierlijk DNA. Een opmerkelijke ontdekking aangezien het om een faag gaat, een virus dat alleen een specifieke bacterie aanvalt. Dat maakte het team, onder leiding van bioloog Seth Bordenstein, bekend via een artikel in Nature.

Aanpassen

De faag in kwestie, die WO wordt genoemd, valt het bacteriegeslacht Wolbachia aan. Deze bacterie is besmettelijk voor ongeveer 40 procent van alle diersoorten. Wolbachia nestelt zich in de celmembraan van zijn gastheer en dit zou wel eens de reden kunnen zijn dat de faag eigenschappen van andere levensvormen heeft gestolen.

Het onderzochte virus moet namelijk door het membraan van de gastheer heen om bij de bacterie te komen. En daar heeft het tools voor nodig. Door zichzelf uit te rusten met een gen van de zwarte weduwe, dat zorgt voor de aanmaak van gif, kan de faag gaatjes in het membraan prikken. Hierdoor komt de faag makkelijker bij de bacterie.

Per ongeluk

Bordenstein begon vijftien jaar geleden met het onderzoeken van WO. Hij was gefascineerd door de manier waarop het virus zich leek te verspreiden en te overleven. Na een aantal jaar dacht hij de antwoorden te hebben op hoe het virus dat voor elkaar kreeg. Toch besloot hij met zijn team om, voor de volledigheid van het onderzoek, het genoom te ontrafelen. Met de verbazingwekkende ontdekkingen van dien. Zijn team gaat nu kijken hoe het de nieuwe kennis kan inzetten in de medische wereld.

Bronnen: Nature, Live science, Phys.org